Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Η ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΤΗΣ "ΑΓΙΑΣ ΡΩΣΙΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ 1825


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Δεκάδες ρωσικά sites αναφέρονται στην Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (ή Μπομπελίνα) ως – οιονεί – εθνική ηρωίδα και της Ρωσίας. 
Με αφορμή την απονομή του τίτλου του Υποναυάρχου στην Μπουμπουλίνα από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, 193 χρόνια μετά το θάνατό της - κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η αόριστη πληροφορία ότι ήδη από την εποχή της Επανάστασης του 1821 έχει απονεμηθεί στην Μπουμπουλίνα ο τίτλος του Ναυάρχου από τους Ρώσους! 
Πράγματι, στη Ρωσία εκτιμήθηκε ιδιαίτερα το θάρρος της και ο Τσάρος Αλέξανδρος Α’ της απένειμε τον τίτλο του Ναυάρχου του στόλου της Ρωσίας και – τιμητικά – το ξίφος των Μογγόλων. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο Τσάρος Αλέξανδρος πέθανε 1 Δεκεμβρίου του 1825, και η Μπουμπουλίνα τον Μάϊο του 1825, η απονομή έγινε εκείνο τον καιρό. 
Είναι σαφώς η μοναδική περίπτωση γυναίκας παγκοσμίως με αυτόν τον τίτλο, όπως τονίζεται κατά κόρον στα ρωσικά sites. 


Στο μυθιστόρημα του Νικολάι Γκόγκολ «Νεκρές ψυχές», η Μπουμπουλίνα απεικονίζεται σε έναν από τους πίνακες που έχει στο σπίτι του ο ήρωας του έργου, Σομπακέβιτς. Υπάρχει ακόμα και η απεικόνιση της Μπουμπουλίνας ως έφιππης λαϊκής ηρωίδας. 
Ένας από τους σημαντικότερους ρώσους τοπιογράφους, ο Ιβάν Αϊβαζόφσκυ, σε έναν πίνακά του απεικονίζει ένα πλοίο της Μπουμπουλίνας να προβαίνει σε αποκλεισμό ενός τουρκικού πλοίου. 
Από τα παραπάνω – άκρως ενδεικτικά – φαίνεται πως αυτό που έκανε τώρα το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος, το έκανε στον καιρό του η «Αγία Ρωσία». 
Σε κάθε περίπτωση αξίζει να μελετήσει κανείς την περίπτωση της Μπουμπουλίνας στην ρωσική βιβλιογραφία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails