Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

"ΡΟΔΟΝ ΤΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟΝ" - ΚΑΛΟΦΩΝΙΚΟΣ ΕΙΡΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟ


Καλοφωνικός Ειρμός Pόδον το αμάραντον ηχ δ΄ Mπαλασίου ιερέως 7'.53". 
Ψάλλει ο Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς (1915-2008). 
Από το 8ο cd του σώματος "Καλοφωνικοί Ειρμοί" της σειράς ΜΝΗΜΕΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ που επιμελήθηκε ο Μανόλης Χατζηγιακουμής (Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων).
Ῥόδον τὸ ἀμάραντον, χαῖρε ἡ μόνη βλαστήσασα, τὸ μῆλον τὸ εὔοσμον, χαῖρε ἡ τέξασα, τὸ ὀσφράδιον, τοῦ πάντων Βασιλέως, χαῖρε ἀπειρόγαμε, κόσμου διάσωσμα.
Ο Μανόλης Χατζηγιακουμής σημειώνει για την ερμηνεία του Δεσπότη:
"Η ερμηνεία του ειρμού αυτού από τον Μητροπολίτη Νικόδημο Βαλληνδρά, αποτελεί ένα λαμπρό δείγμα τεχνικής εκτέλεσης αλλά και ουσιαστικής απόδοσης του αρχετυπικού ύφους". 
Και για την γενικότερη απόδοση του είδους των Καλοφωνικών ειρμών:
"Η ερμηνεία του Σεβασμιοτάτου είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς μάλιστα πρόκειται για μέλη χωρίς προφορική ερμηνευτική παράδοση. Δεν είναι μόνο η αρμόζουσα χρονική αγωγή, το ασματικό ύφος, η εγκρατής, πεποικιλμένη διατύπωση. Το σπουδαιότερο, σ' αυτήν αποδίδεται εντελώς ιδιαίτερα ο αρχαϊκός χαρακτήρας των μελών, στοιχείο που κυριαρχεί απόλυτα στους καλοφωνικούς ειρμούς της περιόδου αυτής (1650-1720). Η ερμηνευτική αυτή προσέγγιση, φυσική και αβίαστη, διατηρεί σήμερα στο ακέραιο τη σημασία της και αποτελεί ασφαλώς, από μιαν άλλη άποψη, χρήσιμο υπόδειγμα."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails