Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

«ΤΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ» ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 89,5


Σήμερα Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 και στην εκπομπή «Η Μουσική των προσώπων», που μεταδίδεται κάθε Σάββατο 4-5 το απόγευμα, προσκεκλημένος του Γιώργου Ντόβολου θα είναι ο θεολόγος και πρωτοψάλτης στην Ι. Μονή Πετράκη Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Ο Π. Ανδριόπουλος θα αναφερθεί στην πρόσφατη διάλεξή του στην Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με θέμα: «Τα Πολυχρόνια των Βασιλέων». 
Ο Πολυχρονισμός του Βασιλέως ήταν μία μουσική σύνθεση που ψαλλόταν πάντοτε, κατά την περίοδο της Βασιλείας στην Ελλάδα, σε κάθε Θεία Λειτουργία, ακριβώς πριν το Αποστολικό ανάγνωσμα, αλλά ψαλλόταν και στις επίσημες Δοξολογίες. 
Πολλοί συνθέτες εκκλησιαστικής μουσικής συνέθεσαν έντεχνα Πολυχρόνια για τους Βασιλείς, τόσο στην βυζαντινή όσο και στην ευρωπαϊκή μουσική. Πολλές από τις συνθέσεις αυτές δημοσιεύτηκαν σε έντυπα μουσικά βιβλία, ενώ άλλες παρέμειναν χειρόγραφες και απόκεινται σε διάφορα αρχεία και ιδιωτικές συλλογές. 
Στην εκπομπή θα ακουστούν Πολυχρονισμοί των Βασιλέων από ανέκδοτες, ιστορικές ηχογραφήσεις σπουδαίων πρωτοψαλτών, όπως οι: Θρασύβουλος Στανίτσας, Χαρίλαος Ταλιαδώρος, Μανώλης Χατζημάρκος, Σπυρίδων Περιστέρης κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails