Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου και η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Πλατανιά, τον Δήμο Χανίων και άλλους, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, διοργανώνουν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: Οδυσσέας Ελύτης. Είκοσι χρόνια από την κοίμησή του. 
Το Συνέδριο διεξάγεται στην έδρα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, στον Πύργο Αλικιανού, από χθες Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, έως και την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016. 
Το “παρών” στις χθεσινές εργασίες στο Ιδρυμα Καψωμένου στον Αλικιανό έδωσε και η σύντροφος του ποιητή Ιουλίτα Ηλιοπούλου. 
Σύμφωνα με τοπικό ρεπορτάζ
Στη μαγεία της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη αναφέρθηκε ο κ. David Connolly, καθηγητής Πανεπιστημίου, μεταφραστής του έργου του Ελύτη στα αγγλικά. «Είχα την ευτυχία να συνεργαστώ με τον Ελύτη ξεκινώντας με την “Ελεγεία της οξώπετρας” που μου πήρε 2 χρόνια για να τη μεταφράσω. Πήγαινα στο σπίτι του κάθε εβδομάδα και συζητούσαμε την κάθε λέξη για ώρες ώστε να μπω στο νόημα του ποιήματος και στη μαγεία του Ελύτη. Γιατί η κάθε λέξη του ασκεί μια μαγεία. Δεν είναι μόνο το περιγραφικό νόημα της λέξης. Όπου υπάρχει λέξη του Ελύτη έχει μια αντιστοιχία στην ψυχή μας και έτσι ασκεί μαγεία στον εσωτερικό μας κόσμο. Πολλοί λένε ότι η ποίηση του Ελύτη είναι δύσκολη. Όχι δεν είναι δύσκολη, χρειάζεται απλά να είσαι αθώος και να έχεις καλή πρόθεση για να μπεις βαθύτερα στο νόημα της ποίησής του» τόνισε ο κ. Connoly.


Μιλώντας για τους λόγους που αποφασίσθηκε η πραγματοποίηση του συνεδρίου για τον Οδυσσέα Ελύτη ο κ. Ερατοσθένης Καψωμένος από την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών υπογράμμισε πως «πέρα του ότι είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ποιητής και έχουμε και την επέτειο 20 ετών από τον θάνατό του, η επιλογή δεν έγινε για λόγους επετειακούς. Ο λόγος που επιλέξαμε τον Ελύτη σε αυτήν τη συγκυρία είναι γιατί είμαστε σε μια κρισιμότατη ιστορική περίοδο, κρίσιμη για όλη την ανθρωπότητα, που συμβαίνουν τεράστιες ανατροπές. Πολιτισμοί που ήταν σημεία αναφοράς μέχρι χθες σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς έχουν απαξιωθεί και έχουν πεταχθεί στην άκρη. Και έχουμε έναν κόσμο που αναδύεται σκοτεινός και μεσαιωνικός, που έρχεται να αντικαταστήσει όλες τις κατακτήσεις του ανθρώπου των τελευταίων αιώνων. Εχουμε έναν λαό, τον ελληνικό, με τον πολιτισμό του κατακτημένο και σε μεγάλο βαθμό αλλοτριωμένους τους ανθρώπους. Σε αυτές τις συνθήκες ένας ποιητής, όπως ο Ελύτης, μάς δίνει την ευκαιρία να ξαναμάθουμε τον εαυτό μας, να ξαναβιώσουμε τις αξίες που συνιστούν τη μεγάλη μας πνευματική παράδοση, που συνιστούν την ταυτότητά μας. Και αυτό το χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από το ψωμί».


Την εκδήλωση χαιρέτησε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χανίων κα Βαρβάρα Περράκη, ενώ από την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών ο Δημήτρης Νικολακάκης υπογράμμισε την ανάγκη ίδρυσης σε ελληνικό Πανεπιστήμιο της έδρας “Οδυσσέα Ελύτη” που δυστυχώς δεν υπάρχει. 
Απόψε, Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 21.30, διοργανώνεται Συναυλία στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος, υπό τον τίτλο «Με τον ζέφυρο της μουσικής». Ο λυρισμός της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη μέσα από τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Η Συναυλία περιλαμβάνει ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, μελοποιημένα από τον Γιώργο Κουρουπό, για φωνή και πιάνο, που θα ερμηνεύσουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες.  Απαγγέλλει η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου.
Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails