Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΜΝΗΜΗ π. Ignace Peckstadt και Λυκούργου Αγγελόπουλου

Οι μακαριστοί π. Ignace Peckstadt και Λυκούργος Αγγελόπουλος (Γάνδη 2012)

Κείμενο - φωτογραφίες: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος
Το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 εκοιμήθη ο πρωτοπρεσβύτερος Ignace Peckstadt, πρωτοπόρος της Ορθόδοξου Εκκλησίας στην Φλάνδρα και πατέρας του Μητροπολίτου Βελγίου Αθηναγόρου. 
Η εξόδιος ακολουθία του αειμνήστου π. Ιγνατίου θα τελεσθεί αύριο το πρωί, 14 Μαΐου, στην πόλη με την οποία ταυτίστηκε, στην Γάνδη. Θα προηγηθεί Θ. Λειτουργία στην Ορθόδοξη Ενορία του Αγίου Ανδρέου Γάνδης, της οποίας ο π. Ιγνάτιος ήταν ιδρυτής και εφημέριος επί σειρά ετών. 
Τον μακαριστό π. Ιγνάτιο γνώρισα σε ένα από τα ταξίδια μου στο Βέλγιο (νομίζω στα 1995), για συναυλίες με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου. Μια φορά, μάλιστα, λειτουργήθηκα στην ενορία όπου εφημέρευε, στον Άγιο Ανδρέα Γάνδης, και είχα μείνει ενεός από τον τρόπο τέλεσης της Θείας Λειτουργίας σε έξι – αν θυμάμαι καλά – γλώσσες, χάριν των ορθοδόξων που λειτουργούνταν εκεί. 
Ήταν ένα ευρύ πνεύμα, με διορθόδοξη συνείδηση, με αρχοντικούς τρόπους και βαθιά σοφία. Η Ορθοδοξία του οφείλει πολλά για την εδραίωση και ανάπτυξή της στην Μητρόπολη Βελγίου. 
Η τελευταία φορά που τον είδα και πήρα την ευχή του ήταν τον Απρίλιο του 2012, όταν με την ΕΛΒΥΧ υπό τον μακαριστό Λυκούργο Αγγελόπουλο δώσαμε μία συναυλία στη Γάνδη, στην οποία παρέστη και ο αείμνηστος π. Ιγνάτιος, καθώς και κληρικοί της Μητροπόλεως Βελγίου (φωτό):
ο τότε Επίσκοπος Σινώπης Αθηναγόρας, νυν Μητροπολίτης Βελγίου, ο πρωτοπρεσβύτερος Σταύρος Τριανταφύλλου, ο π. Dominique Verbeke, ο οποίος εφημερεύει τώρα στον Ναό του Αγίου Ανδρέου Γάνδης, ο έτερος υιός του μακαριστού π. Ιγνατίου, π. Bernard Peckstadt, ο οποίος διακονεί στην ενορία της Bruges και ο π. Σπυρίδων Τσεκούρας, ο οποίος διακονεί τώρα στο Λουξεμβούργο. 
Αιωνία η μνήμη του π. Ιγνατίου και του αείμνηστου Λυκούργου. 
«Έφυγαν» και οι δύο Μάϊο μήνα, σε αναστάσιμη περίοδο, με διαφορά δύο χρόνων.

Δείτε τις σχετικές ανάρτησεις:
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΤΗΝ CONCERTZAAL ΤΗΣ ΓΑΝΔΗΣ
Μνήμη πρωτοπρεσβυτέρου Ignace Peckstadt (1926 - 2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails