Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ


Στην Θεσσαλονίκη  πραγματοποιείται φέτος το 5ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο με θέμα: «Οδυσσέας Ελύτης. Ο ποιητής του Αιγαίου», το οποίο διοργανώνει το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το συνέδριο πραγματοποιείται για τη φετινή μόνο χρονιά, λόγω των ειδικών συνθηκών, όχι στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στο Ζωγράφειο Λύκειο, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στη Θεσσαλονίκη, στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, από τις 30 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2016.
Μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί και δημοσιογράφοι συμμετέχουν για να προσεγγίσουν τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα ποιητή και βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Οδυσσέα Ελύτη.
Στο μαθητικό συνέδριο πραγματοποιούνται εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες και μαθητές 18 σχολείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αμερικής και της Πόλης, για τις θεματικές ενότητες: Ο Ελύτης, η Ελλάδα και η Ευρώπη - Οι ελληνικές αξίες του ποιητή - Ο Ελύτης και η ιστορία - Ο ποιητής μεταφραστής και μεταφρασεολόγος - Ποιητικά θέματα στον Ελύτη - Ελύτης και τέχνες - Ο μελοποιημένος Ελύτης.
Σήμερα, Παρασκευή 1η Απριλίου, το μεσημέρι, οι μαθητές και οι σύνεδροι επισκέφθηκαν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και ξεναγήθηκαν στην έκθεση "Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική" ενώ παράλληλα παρακολούθησαν στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος την παρουσίαση της έκθεσης από την ποιήτρια κ. Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση μαζί με τον Τάκη Μαυρωτά. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails