Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΑΙΤΙΟΝ


Το Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος) και ο Πολυχώρος ΑΙΤΙΟΝ διοργανώνουν ένα αφιέρωμα στους Ρώσους διανοούμενους της Διασποράς (20ός αιώνας), με τον γενικό τίτλο: «Ρωσική Διασπορά – Από το μαρτύριο στη μαρτυρία». 
Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Απριλίου 2016 στις 8:30 το βράδυ, στον Πολυχώρο ΑΙΤΙΟΝ, Τζιραίων 8-10, Μακρυγιάννη (Σταθμός Μετρό: Ακρόπολη). 
Θα ομιλήσουν οι: 
- Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, δημοσιογράφος – μεταφραστής: «Η μεγάλη φυγή. Η απέλαση των Ρώσων διανοουμένων το 1921 και η πρώτη γενιά της Ρωσικής Διασποράς». 
- Δημήτρης Μπαλτάς, δρ Φιλοσοφίας: «Η φιλοσοφική παραγωγή των Ρώσων της Διασποράς».
- Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, θεολόγος: «Οι θεολόγοι Ρώσοι της Διασποράς και η επικείμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας». 
Στην εκδήλωση θα προβληθεί και ένα βωβό βίντεο, των αρχών της δεκαετίας του 1930, κυρίως με πλάνα εξωτερικά, από το Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, στην οδό Κριμαίας, αρ. 93. 
Διακρίνονται εξέχουσες φυσιογνωμίες της ρωσικής Διασποράς και μεταξύ άλλων οι καθηγητές Σέργιος Μπουλγκάκωφ, Γεώργιος Φλωρόφσκυ, Αντώνιος Καρτάσωφ, Νικόλαος Ζέρνωφ, Μπόρις Βιτσεσλάτσεφ, Ιβάν Ίλιν. Η μία από τις δύο γυναικείες μορφές που παρουσιάζονται σ' αυτό το βίντεο είναι η αδελφή Μαρία Σκομπτσόβα, η οποία εκάρη μοναχή στο παρεκκλήσι του Ινστιτούτου το 1932 και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς σε στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1945. Σε ένα ιδιαίτερο πλάνο διακρίνεται η άφιξη του Μητροπολίτη Ευλόγιου στον οποίο οφείλεται η λειτουργία του περίφημου Ινστιτούτου, το οποίο το 2015 συμπλήρωσε 90 χρόνια από την ίδρυσή του. 
Πηγή βίντεο: Α. Αrjakovsky, L' Ecole de Paris, Les grandes figures dans des films de l' Entre-deux-guerres, στο Orthodoxie.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails