Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

ΜΕ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ


"Θα είμαι πάντα κοντά στους αδελφούς Κυπρίους", διαβεβαίωσε ο Γ. Μπαμπινιώτης
Τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο της Κυπριακής Βουλής
Κείμενο - φωτογραφίες του Αριστείδη Βικέτου 
Σε σεμνή τελετή, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου απένειμε αργυρό μετάλλιο, με το έμβλημα της Βουλής των Αντιπροσώπων, στον καθηγητή Γλωσσολογίας, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και νυν πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων Σχολείων), Γεώργιο Μπαμπινιώτη. 
Το μετάλλιο αυτό αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση του Κυπριακού Κοινοβουλίου. Το σκεπτικό για την απονομή του μεταλλίου ήταν η προσφορά του διακεκριμένου καθηγητή, μέσω του επιστημονικού του έργου, στη βαθύτερη γνώση, αλλά και τη θωράκιση της ελληνικής γλώσσας. 
Ο κ. Ομήρου επισήμανε ότι η σημασία της μελέτης, της ορθής και ευρείας χρήσης και εν γένει της διάσωσης της ελληνικής γλώσσας είναι πρωταρχικής σημασίας, κυρίως, όπως είπε, «για απειλούμενα τμήματα του ελληνισμού, όπως ο κυπριακός ελληνισμός, αφού η γλώσσα αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της ταυτότητας ενός λαού, το πρίσμα του για θεώρηση και κατανόηση του κόσμου, μετουσίωση του πολιτισμού του, τον συνδετικό κρίκο με το παρελθόν και φωτοδότη για το μέλλον». Επομένως, το έργο του καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη, πέραν του επιστημονικού του βάρους, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, «έχει και μια διάσταση εθνική, για την οποία ολόκληρος ο ελληνισμός και ιδιαίτερα η Κύπρος είναι ευγνώμονες». 
Ο κ. Ομήρου συνεχάρη τον κ. Μπαμπινιώτη για το πολύτιμο έργο του τόσο στην επιστήμη της γλωσσολογίας, όσο και στην ελληνική λεξικογραφία. Τον χαρακτήρισε τον «υπηρέτη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού εδώ και δεκαετίες» και σημείωσε ότι ο καθηγητής Μπαμπινιώτης προσέφερε τα μέγιστα τόσο στην επιστήμη της γλωσσολογίας, στον εκσυγχρονισμό της οποίας συνέβαλε όντας εκ των εισηγητών της Μοντέρνας Γλωσσολογίας στην Ελλάδα και εκ των πρώτων διδασκόντων των σύγχρονων μεθόδων αναλύσεως της γλώσσας. 


Ο κ. Μπαμπινιώτης, ευχαρίστησε για την τιμή και ανέφερε ότι με την Κύπρο συνδέεται επί μακρόν μέσω συχνής παρουσίας στο νησί για ομιλίες, επιστημονικής συνεργασίας και μέσω της επαφής με χιλιάδες Κύπριους φοιτητές που έχουν φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Για όλους αυτούς και αυτές είμαι περήφανος ότι έμμεσα τουλάχιστον έχω συμβάλει σε μια προσπάθεια γλωσσικής ποιότητας στην αγαπημένη Κύπρο». 
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι πάντοτε είναι και θα είναι «κοντά στους αδελφούς Κυπρίους» και τα προβλήματά τους και προσέθεσε: «Ο χώρος στον οποίο μπορώ να προσφέρω είναι ένα εθνικό κατεξοχήν θέμα, το θέμα της γλώσσας». 
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής δώρισε στον κ. Μπαμπινιώτη ένα αντίγραφο αρχαίου κυπριακού αμφορέα, το οποίο κατασκευάστηκε στο εργαστήριο του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου. Ο καθηγητής πρόσφερε στον κ. Ομήρου το τελευταίο του έργο το «Λεξικό των Πιο Απαιτητικών Λέξεων της Νέας Ελληνικής», που αποτελείται από τις 4.000 πιο απαιτητικές λέξεις της ελληνικής γλώσσας. 
Ο κ. Μπαμπινιώτης έγινε δεκτός από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος του διατύπωσε τις απόψεις του για το Κυπριακό και συζήτησαν για θέματα Παιδείας.


Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθήλωσε για περίπου μιάμιση ώρα το μεγάλο ακροατήριο, το οποίο κατέκλυσε το αμφιθέατρο της Ελληνικής Τράπεζας για να παρακολουθήσει την διάλεξη του, με θέμα «Η Δύναμη της ελληνικής γλώσσας ως μητρικής γλώσσας». Οι γλωσσολόγοι, ανέφερε, επιφυλάσσουν για τη μητρική γλώσσα τον όρο κατάκτηση (acquisition), ενώ για τη γνώση μιας ξένης γλώσσας χρησιμοποιούν σκόπιμα έναν πιο «ήπιο» όρο, τον όρο (εκ)μάθηση (learning). 
«Κατακτάς μόνο τη μητρική σου γλώσσα, ενώ κάθε άλλη απλώς την μαθαίνεις, περισσότερο ή λιγότερο καλά. Θα ήταν καλό και φραστικά ακόμη να αποφεύγεται το πρόθημα εκ- που παραπέμπει σε πληρότητα, τελειότητα και ολοκλήρωση, ιδιότητες σπάνιες ή άγνωστες στη μάθηση μιας μη μητρικής γλώσσας», είπε. 
Χαρακτήρισε «ύβρι» μια δήθεν ενιαία γλώσσα για όλα τα έθνη τού κόσμου, δηλ. μια απόλυτα παγκοσμιοποιημένη γλώσσα, σημειώνοντας ότι «είναι μια άλλη έκφανση τής ανθρώπινης αλαζονείας, ανάλογη με εκείνη που προκάλεσε τη Βαβέλ, τη σύγχυση γλωσσών». Η έννοια μιας «ενιαίας γλώσσας» για όλους ούτε υπήρξε ποτέ ούτε μπορεί να υπάρξει, γιατί θα προσκρούει πάντα σε μια αδήριτη γλωσσική πραγματικότητα, στην εγγενή διαφοροποίηση τής γλώσσας-που διαμορφώνουν πάντα διαφορετικοί λαοί, με διαφορετικό πολιτισμό, ιστορία και νοοτροπία, ανέφερε. Το μόνο, υπέδειξε ο καθηγητής Μπαμπινιώτης, που μπορεί να υπάρξει -και έχει υπάρξει κατά καιρούς- είναι μια ευρύτερης χρήσεως δεύτερη γλώσσα, μια ξένη δηλαδή γλώσσα που χρησιμοποιείται ως lingua franca, γλώσσα επικοινωνίας για πρακτικές ανάγκες συνεννόησης, η οποία συχνά χαρακτηρίζεται υπεργενικευτικά και ως «κοινή γλώσσα». 


Επίσης, επισήμανε για τη μητρική γλώσσα ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε όλη τη ζωή μας, από την ώρα που γεννιόμαστε μέχρι βαθέως γήρατος, διατελούμε μονίμως «μαθητές» τής μητρικής μας γλώσσας, η δε κατάκτησή της σ’ ένα απαιτητικό επίπεδο είναι πάντα «έργο ζωής». 
Αναφερόμενος στην ελληνική γλώσσα, υπογράμμισε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο, που διαθέτει ο ελληνισμός και ότι η δύναμη του Έλληνα είναι η γλώσσα του. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής γλώσσας είναι «η συνέχεια, η οικουμενικότητα και η καλλιέργεια της». 
Ειδικά για την ελληνική γλώσσα επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: 
– Η γλώσσα μας δεν είναι ένα απλό εργαλείο σκέψης. Είναι ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας, η ταυτότητα μας. 
– Η ελληνική γλώσσα δεν είναι απλώς μία από τις 2.700 περίπου γλώσσες που μιλούν σήμερα οι άνθρωποι στη γη. Είναι -κι αυτό αναγνωρίζεται ευρύτερα- μια ιδιαίτερη, μια ιστορικά και πολιτισμικά ξεχωριστή στον κόσμο γλώσσα. 
– Παρελθόν και παρόν της ελληνικής γλώσσας και το ίδιο το μέλλον της είναι συμπληρωματικές όψεις μιας και της αυτής πορείας, της ενιαίας ελληνικής γλώσσας, αδιάσπαστης στον χρόνο, στον χώρο και στο στόμα των Ελλήνων, που τη μίλησαν και τη μιλούν σαράντα αιώνες τώρα. 
Τη διάλεξη του καθηγητή Μπαμπινιώτη οργάνωσε η Κυπριακή Βουλή, και σε αυτή -μεταξύ άλλων- παρέστησαν ο πρόεδρος της Γιαννάκης Ομήρου, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, ο Έλληνας πρεσβευτής Ηλίας Φωτόπουλος, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων και ο μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails