Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΜΑΝΟ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ


Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου Μπανάτου «Αληθώς», στη Ζάκυνθο, μνημονεύοντας Οδυσσέα Ελύτη, είκοσι (20) χρόνια μετά την εκδημία του (+1996), αφιερώνει την προσεχή 7η εκδήλωση του ε΄ κύκλου του στον μεγάλο Νεοέλληνα Ποιητή και Νομπελίστα, σε συνδυασμό και σχέση με τον κορυφαίο ποιητή του Βυζαντίου και άγιο, Ρωμανό τον Μελωδό (+560). 
Η εν λόγω εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 7.30 το βράδυ, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. 
Φιλοξενούμενος της βραδιάς θα είναι ο κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος, εκπαιδευτικός θεολόγος και μουσικός, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: “Η πρόσληψη του Ρωμανού του Μελωδού, του Πίνδαρου της εκκλησιαστικής ποίησης, από τον Οδυσσέα Ελύτη”. 
Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η Χορωδία “Το όνειρο του παιδιού”, υπό την διεύθυνση του Χοράρχη της και Πρωτοψάλτη Μπανάτου κ. Δημήτρη Κάνδηλα, θα αποδώσει κοντάκια του Ρωμανού του Μελωδού, όπως έχουν αποδοθεί πατροπαράδοτα κατά το ιδιάζον ύφος ψαλτικής των Ζακυνθίων. 
Στο τρίτο μέρος της βραδιάς, με τον μουσικό και συνθέτη κ. Διονύση Μπουκουβάλα στο πιάνο και την Αναστασία Γιακουμέλου στην ερμηνεία, θα αποδοθούν τέσσερα τραγούδια από το “Άξιον έστί” του Οδυσσέα Ελύτη, στη μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη.
Είναι τα εξής, με τη σειρά που θα ακουστούν: 
1. Με το λύχνο του άστρου
2. Της αγάπης αίματα
3. Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
4. Ανοίγω το στόμα μου
Ας σημειωθεί πως είναι η πρώτη, πανελλαδικά, εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται αυτή τη χρονιά (2016), με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. 
Ποιοι είναι οι συντελεστές του Ε7 "Αληθώς" περί Ρωμανού Μελωδού και Οδυσσέα Ελύτη

Χορωδία “Το όνειρο του Παιδιού” - Διευθύνει ο Δημήτρης Κάνδηλας

Διονύσης Μπουκουβάλας 
Ο Διονύσης Μπουκουβάλας είναι συνθέτης. Έχει γράψει μουσική για οκτώ θεατρικά έργα (William Shakespeare, Γρηγόριου Ξενόπουλου κ.α.), για τον κινηματογράφο (πιάνο, σκην. Γιώργου Ευθυμίου, The cat and the canary, σκην. Paul Leni), για σύγχρονο χορό (Ώς το τέλος, ομάδα «Υλήεσσα») κ.α. Έχει γράψει πολυάριθμα τραγούδια, σε ποίηση Ρίτσου, Βρεττάκου, Φώσκολου, Edgar Allan Poe, κ.α. Το έργο του Chemins fermés κέρδισε βραβείο στον κύκλο «Εργαστήρια νέων Ελλήνων συνθετών» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Έργα του έχουν παιχτεί στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Λιθουανία κ.α. Στο έντεχνο τραγούδι έχει κερδίσει τον διαγωνισμό 4η ακρόαση της Μικρής Άρκτου. Το προσωπικό του CD με αυτοσχεδιασμούς για πιάνο σόλο, Αγγλικοί κήποι, έλαβε θερμές κριτικές από καταξιωμένους μουσικούς, όπως ο Νορβηγός Ketil Bjørnstad.


Αναστασία Γιακουμέλου
Η Αναστασία Γιακουμέλου γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1990. Έχει σπουδάσει στο ΙΕΚ Ζακύνθου ‘‘Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας’’, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο ΑΤΕΙ Ζακύνθου στο τμήμα ‘‘Συντήρηση Πολιτισμικής κληρονομιάς’’. Ασχολείται με τη μουσική από μικρή ηλικία. Έχει συμμετάσχει σε μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες με τη χορωδία του Αντώνη Κλάδη και με τη μαθητική μαντολινάτα Ζακύνθου. Επίσης έχει εικονογραφήσει το μυθιστόρημα του Ντένη Μαλαπέτσα Το μυστικό πέρασμα του χρόνου.


Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος 
Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή μουσική. 
Το 2004 ίδρυσε το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον», με το οποίο παρουσιάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες στην ελληνική ποίηση και μουσική. Ανάμεσά τους: “Το Τετράδιο του Πατριάρχη”, “Ιερατική Ποίηση”, “Το μουσικό έργο της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού”, “Ο Gustav Mahler του Μάνου Χατζιδάκι”, “Η Αραπιά του Βασίλη Τσιτσάνη, της Μάτσης Χατζηλαζάρου, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι”, “Ο Καβάφης της Συρίας και της Μέσης Ανατολής”, “Οι μουσικές των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής”, “Οι Πύρινες Γλώσσες του Γιάννη Χρήστου”, “Ο Ρωμανός ο μελωδός του Οδυσσέα Ελύτη” κ.α. 
Έχει τραγουδήσει έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών και έχει συμπράξει ως σολίστ με διάφορα μουσικά σύνολα. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικούς τόμους και διάφορα πολιτιστικά περιοδικά. 
Είναι Πρωτοψάλτης στην Συνοδική Ι. Μονή Ασωμάτων Πετράκη και διδάσκει ως εκπαιδευτικός στα Αρσάκεια Σχολεία Αθηνών. 
Ως blogger διατηρεί δύο ιστολόγια: την Ιδιωτική Οδό και το Φως Φαναρίου (το οποίο καλύπτει αποκλειστικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails