Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ISIS: ΜΙΑ ΑΡΧΗ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ


Ηρακλής Φίλιος 
Βαλκανιολόγος 
Αν κάποιος μελετήσει την πορεία του ISIS, θα διαπιστώσει πως δεν χρειαζόταν να συμβούν οι βομβιστικές επιθέσεις στη Γαλλία, στα δύο μεγαλύτερα από άποψη κίνησης πληθυσμού (και δη νέου) διαμερίσματα του Παρισιού, αλλά όλη η δράση των εγκληματιών ισλαμιστών είναι βαμμένη με αίμα εδώ και χρόνια. 
Η προσπάθεια για δημιουργία Ισλαμικού Κράτους (ISIS) ξεκίνησε το 1999. Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε συμμετείχε στην Αλ - Κάιντα τον Οκτώβριο του 2004, διασπάστηκε από την Αλ – Κάιντα στις 3 Φεβρουαρίου 2013 και η ανακήρυξη του Χαλιφάτου έγινε το 2014. Αρχικά το Ιράκ, στην πορεία η Συρία και οι επεκτατικές ορέξεις των μαχητών του ISIS κάνουν λόγο για ένα Ισλαμικό Κράτος, ο χάρτης του οποίου επεκτείνεται παντού και περιλαμβάνει τη Β. Αφρική, την Ισπανία και Πορτογαλία, Ελλάδα, Βαλκάνια Τουρκία, Ισραήλ Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Ινδία, μέρος της Κίνας, Ρωσία. 
Βέβαια αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την απόλυτη αφοσίωση τους στον Αλλάχ, την πίστη τους στον αγώνα και στην ιαχή «Allahu Akbar» (ο θεός είναι μεγάλος), αλλά εξαρτάται από αμέτρητους εξωτερικούς παράγοντες που συνθέτουν το διεθνές γεωστρατηγικό σκηνικό, το οποίο δεν είναι ομοιόμορφο, αλλά σύνθετο καθώς το γεωπολιτικό τοπίο περιλαμβάνει δυνάμεις με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και εύπλαστες ως προς τα συμφέροντα που θέλουν να διαφυλάξουν και τους εθνικούς και πολιτικούς σκοπούς (goals) που θέλουν να πετύχουν.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη συνέχεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails