Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΕΓΩ… Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ!


Του Αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Αννόβερο Γερμανίας

Καλά να πάθω! Ήθελά τα κι έπαθά τα! Πήγα σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση ενός πάστορα που ήταν υπεύθυνος για την Οικουμενική Κίνηση και συγγνώμη για την έκφραση, μου την "έπεσαν", όπως πάντα, οι αντιοικουμενιστές. Από τον Τελε-σχολιαστή της Αστόριας μέχρι κάποιους "αγγελοσκιαγμένους" εξ Ελλάδος. Και, ναι τελικά έχουν δίκιο! Περίτρανα αποδεικνύεται ότι είμαι οικουμενιστής όπως ακριβώς εννοούν τον όρο όλοι αυτοί. 
Πώς αποδεικνύεται αυτή η οικουμενιστική μου ιδιότητα; 
1. Το σπίτι που μένω στο Αννόβερο ανήκει σε ευαγγελικό. 
2. Βγαίνοντας από το σπίτι μου, όποιον συγκάτοικό μου στην πολυκατοικία συναντήσω τον καλημερίζω, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κανένας δεν είναι Ορθόδοξος. Επιπλέον λέω καλημέρα και στην τουρκάλα που έχει το φούρνο δίπλα στην πολυκατοικία που μένω, και το χειρότερο καμιά φορά ψωνίζω κι απ' αυτήν. 
3. Το αυτοκίνητό μου κατασκευάστηκε σε περιοχή μη Ορθόδοξη. 
4. Τα ρούχα που φορώ, τα αγοράζω από μαγαζιά μη Ορθοδόξων. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τα τρόφιμα. 
5. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα μιλήσω περισσότερο με μη Ορθοδόξους. 
6. Από τις έξι πόλεις που λειτουργούμε στην ενορία μας, μόνο το Αννόβερο έχει Ορθόδοξο ναό. Στις άλλες λειτουργούμε σε τρεις Ρωμαιοκαθολικούς και δύο Προτεσταντικούς. 
7. Πηγαίνω σε εκδηλώσεις Ρωμαιοκαθολικών και Προτεσταντών, όπως επίσης πηγαίνω σε εκδηλώσεις της τοπικής Κυβέρνησης και του Δήμου, ενώ γνωρίζω ότι ο Πρωθυπουργός είναι ρωμαιοκαθολικός και ο Αρχιδήμαρχος ευαγγελικός. 
Αυτά είναι λίγα από τα τεκμήρια που θεμελιώνουν την "οικουμενιστική" μου ιδιότητα. Όμως, ναι έχουμε και όμως: 
1. Στην ενορία μου μπορεί να βρει κάποιος πρώην ρωμαιοκαθολικούς και ευαγγελικούς που ασπάστηκαν την Ορθοδοξία. 
2. Πολύ ελάχιστες περιπτώσεις θα βρει αν ψάξει κάποιος, προσωπικώς δεν γνωρίζω καμία, πρώην Ορθοδόξων, που έγιναν ρωμαιοκαθολικοί ή ευαγγελικοί. 
3. Από τους ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά που έχουμε οι περισσότεροι μας ήρθαν έτοιμοι από Ελλάδα, εκεί που τα πάντα δουλεύουν "ρολόι". 
4. Δεν επιτρέψαμε ούτε επιτρέπουμε σε αφορισμένους κληρικούς ή λαϊκούς να έρχονται, πολύ δε περισσότερο να κηρύττουν από τον άμβωνα της ενορίας μας. 
5. Δεν δεχτήκαμε και δεν θα δεχθούμε ευλογίες, ούτε θα συμπαραταχθούμε με καθηρημένους κληρικούς, οποιουδήποτε βαθμού. 
6. Θα συνεχίζουμε να αγαπάμε και να προσευχόμαστε για εκείνους που με μανία μας καταδιώκουν.
7. Θα συνεχίζουμε να είμαστε υπάκουοι στα κελεύσματα της Αγίας μας Εκκλησίας, αποστασιοποιημένοι από τέτοια μεμονωμένα, ακόμα κι αν πρόκειται για ανθρώπους που κατέχουν καίρια πόστα μέσα σε αυτήν. 
Συγχωρέστε με για την ευδιάκριτη ειρωνική διάθεσή μου, όμως αρκετά. Φτάνει πια! Δεν μπορεί ο κάθε άσχετος (και υπάρχουν μπόλικοι και κληρικοί και λαϊκοί) να το "παίζει" τιμητής της Ορθοδοξίας. Αγωνιζόμαστε γι' αυτήν και δεν την χαλαλίζουμε σε κανέναν. 
Το έχω γράψει και άλλη φορά, κάποιοι για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες και την ανικανότητά τους, φουσκώνουν το μπαλόνι του οικουμενισμού μέχρι να σκάσει και ο κόσμος να ασχοληθεί με το θόρυβο που θα κάνει και όχι με τα α-έργα τους. 
Αλλά βλέπετε, έχουν τακτοποιήσει τα του οίκου τους και θέλουν να φροντίσουν και για το δικό μας σπίτι. Στην Ελλάδα, στις περιοχές των "φωνασκούντων", δεν υπάρχουν σαν μανιτάρια, ευκτήριοι οίκοι διαφόρων ευαγγελικών αποχρώσεων, ούτε "βασιλείες" των ψευδομαρτύρων του Ιεχωβά. Όμως αυτά μάλλον δεν τα βλέπουν. Φρονούν ότι οι Ορθόδοξοι των περιοχών τους κινδυνεύουν από τους οικουμενιστές της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας κ.α. 
Σ' αυτή την περίπτωση, πείτε μου αλήθεια, μπορούμε να πούμε κάτι άλλο, εκτός από "καλά κρασιά";

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γέροντά μου καλέ καί εὐλογημένε!
Ὁ Θεός νά Σᾶς δίνει δύναμη γιά νά συνεχίζετε τό ἔργο Σας, τήν ἱεραποστολή Σας, τήν προσφορά τῆς ἀγάπης Σας καί τῆς μαρτυρίας Σας.
Νά Σᾶς χαριτώνει ἡ Ἁγία Τριάδα, ὥστε νά κομίζετε τό ἦθος τοῦ Ὀρθοδόξου πού γνωρίζει ν' άγαπᾶ ἀπροϋπόθετα, πού πασχίζει ν' ἀπεγκλωβίζεται ἀπό τήν αὐτοϊκανοποίηση τῆς "καθαρῆς ὁμολογίας" του καί ν' ἀνοίγεται στήν ἐλευθερία τῆς σχέσης μ' ὅλους ἐκείνους πού δέν εἶναι "ἐκ τῆς αὐλῆς ταύτης", ἀλλά πού περιμένουν ἀπό μᾶς νά γίνουν μέλη τῆς ΜΙΑΣ ποίμνης καί νά γνωρίσουν τόν ΕΝΑ Ποιμένα.
Ἐμεῖς, Γέροντά μου, τά "λύσαμε" τά δικά μας κι' ἀσχολούμαστε μέ τά δικά Σας. Μακάρι ν' ἀνοίξουμε τά μάτια μας (τά "στραβάδια" μας, λέει τόσο ὄμορφα ὁ Λαός μας) κι' ἀσχολούμενοι μέ τά δικά Σας, νά πάρουμε, ἔστω στό ἐλάχιστο, ἀπό τήν ἀγάπη Σας γιά ἐκείνους πού πασχίζουν νά γνωρίσουν καί νά ζήσουν τήν ΑΛΗΘΕΙΑ (ἔτσι μοῦ 'χε πεῖ ἕνας γέροντας γιά τούς Καθολικούς... ὅτι πασχίζουν,ἕστω καί λανθασμένα, νά βάλουν τόν Χριστό στή ζωή τους)!
Μήν κουραστεῖτε νά παραμένετε ἀκέραιος στήν ὄντως ΙΕΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Σας!
Φιλῶ τό χέρι Σας, ζητῶ τήν εὐχἠ Σας κι' ἀσπάζομαι τό πρόσωπό Σας.

(Ἡ ἀνωνυμία τηρεῖται, καί συγχωρέστε με γι' αὐτή, γιατί ὅλους τούς δῆθεν, τούς βαριέμαι οἰκτρά καί δέν ἔχω διάθεση νά τούς ἀπαντήσω. Ἄλλο ἕνα στό ὁποῖο οὐσιαστικά διαφέρετε ἀπό μᾶς.)

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ... ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΞΕΣΑΛΩΜΑ " ΤΟΥ ΣΕΒ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝΟΙΞΑΝ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΟΙ ΧΙΛΙΑΣΤΕΣ ΜΑΓΑΖΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ !!!

Related Posts with Thumbnails