Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΤΟΥ ΦΙΚΟΥ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ!


Γκράφιτι του Φίκου
Μεξικό, «Nomada», 2014. Διαστάσεις 21Χ5 μ. Μια νομαδική φυλή ζωγραφισμένη με συμβολικό τρόπο. Έργο επικεντρωμένο στις οικουμενικές αξίες και στα συναισθήματα -αντί των υλικών αγαθών- που μεταφέρουν πίστη, αγάπη, χαρά, λύπη, μουσική, εργασία, γνώση, συλλογικότητα. Με τα κορίτσια του Κέντρου Κοινωνικού Προσανατολισμού Νεανίδων του Κερέταρο στο Μεξικό. 
Ο καλλιτέχνης λέει για το έργο του αυτό: 
Αυτή η τοιχογραφία ζωγραφίστηκε στα πλαίσια του Board Dripper festival στο Querétaro του Μεξικού. 
Το θέμα του φετινού φεστιβάλ ήταν οι Νομάδες (Nómada). 
Η έννοια του Νομά είναι συνυφασμένη με την έννοια του ξένου. Κι αυτό γιατί δεν έχουν ένα σταθερό τόπο διαμονής, μια πατρίδα. Είναι όμως τόσο “ξένοι” ως προς τους γύρω τους;
Στην τοιχογραφία εικονογραφώ μια νομαδική φυλή με συμβολικό τρόπο. Εστιάζω δηλαδή όχι στα υλικά αγαθά που κουβαλάνε μαζί τους, αλλά στις πανανθρώπινες αξίες και συναισθήματα, πράγματα τα οποία είναι ίδια σε όλο τον κόσμο. 
Ένα αγκαλιασμένο ζευγάρι νέων συμβολίζει τον έρωτα. Τα πουλιά την ελευθερία. Η κατεύθυνση από τη σελήνη προς τον ήλιο, την πίστη σε ένα φωτεινότερο αύριο. Ο νεκρός που μεταφέρεται στην καρότσα το παρελθόν της φυλής, τους προγόνους, την ιστορία που κουβαλάμε (ή θα έπρεπε να κουβαλάμε) πάντα μαζί μας. Χαρά, λύπη, μουσική, μόχθος, γνώση, οικογένεια, πίστη, ελπίδα. Στοιχεία που ενυπάρχουν στην εικονογράφηση και εντοπίζονται σε κάθε κοινωνία, όπου κι αν αυτή βρίσκεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails