Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Ο Γιάννης Κακλέας στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5, για Σαίξπηρ, Αριστοφάνη και Ελληνικό θέατρο


Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 στο πλαίσιο της εκπομπής «Από Τέχνη σε Τέχνη», που μεταδίδεται κάθε Κυριακή 20:00-21:00, επιχειρεί να διαλεχθεί και να παρουσιάσει τα διάφορα είδη τέχνης μέσα από προσωπικές μαρτυρίες σημαντικών ανθρώπων που τα υπηρετούν. Σήμερα Κυριακή 2 Αυγούστου 2015 θα μεταδώσει σε επανάληψη, εκπομπή με καλεσμένο το σκηνοθέτη θεάτρου Γιάννη Κακλέα. 
Η εκπομπή μεταδίδεται με αφορμή το ανέβασμα, στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, της κωμωδίας «Αχαρνής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα. Η εκπομπή έχει θέμα: «Σαίξπηρ, Αριστοφάνης και το Ελληνικό θέατρο» και την επιμελείται και την παρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος.
Αυτά γράφει το δελτίο τύπου του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας και σκέπτομαι ότι ο υπεύθυνος της εκπομπής π. Πέτρος Μινώπετρος συγ-χώρεσε, έδωσε χώρο, στους καλεσμένους του, οι οποίοι σήμερα μεσουρανούν στο καλλιτεχνικό στερέωμα της χώρας, δείχνοντας  το αληθινό πρόσωπο της Εκκλησίας. Αυτό της φιλανθρωπίας - και όχι της μισανθρωπίας -, της κατάφασης στην ετερότητα, της μέθεξης και όχι των πάσης φύσεως αποκλεισμών. Έτσι, αυτές οι εκπομπές είναι ραδιοφωνικές εξομολογήσεις βάθους και πλάτους, εκπομπές κενωτικές και όχι αυτιστικές. 
Ο Γιάννης Κακλέας έχει τεράστια συμβολή στην ανάδειξη του θεάτρου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η σκηνοθετική ματιά του είναι ανατρεπτική, ακόμα κι αν μοιάζει κάπως επιτηδευμένη. Έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις - εκλάμψεις! Κι έχει κομίσει σκηνοθετικές προτάσεις που είναι κάτι περισσότερο από θεατρικές τάσεις του καιρού. 

Λίλα Μπακλέση από τον Ματωμένο Γάμο

Η τελευταία δουλειά του που είδα, ήταν ο Ματωμένος Γάμος του Λόρκα, τον περασμένο χειμώνα. Δεν μπορώ να είμαι "αντικειμενικός" μ' αυτή την παράσταση, γιατί ο Κακλέας συνεργάστηκε με δύο ηθοποιούς, φίλους μου πολυαγαπημένους. Τον Δημήτρη Γεωργαλά και την Λίλα Μπακλέση. 
Άκουσα ότι η κωμωδία του Αριστοφάνη "Αχαρνής" που ανέβασε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών ο Κακλέας ήταν εξαιρετική παράσταση και η πιο ώριμη μέχρι σήμερα σκηνοθεσία του. Δυστυχώς δεν την είδα. 
Είμαι σίγουρος ότι ο Γιάννης Κακλέας επειδή είναι παθιασμένος με το θέατρο και ανήσυχη φύση, έχει πολλά και σημαντικά ακόμα να προσφέρει. Του το εύχομαι από καρδιάς.
Π.Α.Α.
Δημήτρης Γεωργαλάς στον Ματωμένο Γάμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails