Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

H πασχαλινή ατραξιόν στον Ι. Ναό Αγίου Παύλου Πατρών και οι φιλόζωοι

The Best

AYTO που έγινε στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Πάτρα το βράδυ της Ανάστασης, δεν έχει προηγούμενο. Την ώρα που οι πιστοί ανέμεναν την Ανάσταση του θεανθρώπου, οι φιλόζωοι έτρεχαν να προλάβουν την σφαγή ενός αρνιού το οποίο είχε εκτεθεί στον περίβολο του ναού ολοζώντανο και έτοιμο να παραδοθεί σε κάποιον που θα το παραλάβει και ακολούθως θα το ...καθαρίσει για να το φάει κάποια οικογένεια στο όνομα του εθίμου. 
ΓΕΝΙΚΩΣ στον συγκεκριμένο ναό, συνηθίζονται κάτι περίεργα έθιμα, όπως π.χ. το πέταγμα κόκκινων αυγών στους πιστούς. Παράλληλα, από όσο γνωρίζει η πλειοψηφία των Πατρινών, συμβαίνουν και κάποια άλλα ...ωραία, όπως π.χ. η εκτόξευση ύβρεων και η ουδόλως κομψή διατύπωση παρατηρήσεων εναντίον γυναικών που δεν πηγαίνουν στην εκκλησία με το απαιτούμενο ράσο. Άντε όμως με το πέταγμα των αυγών να γίνει κανένα λάθος και να δημιουργηθεί κανένα καρούμπαλο και με τις παρατηρήσεις να... παρεξηγηθεί η πιστή και να αλλάξει ενορία. 
Αλλά με το αρνί, τα πράγματα αλλάζουν. 
ΔΙΟΤΙ αυτή η ουδόλως συνάδουσα με τον λόγο του κυρίου έκθεση του αρνιού στο ...παζάρι του περιβόλου, με φιόγκο εορταστικό στο λαιμό, λίγο πριν το οδηγήσει ο τυχερός που θα του κληρώσει στον...φούρνο, δεν ενθουσιάζει όλους τους πιστούς του Νικοδήμου και δεν αποτελεί για όλους ένδειξη της πρωτοπορίας της εκκλησίας σε ό,τι αφορά της πασχαλινές ατραξιόν σε ένα χώρο λατρευτικό και όχι ...εμπορικό. 
ΑΔΥΝΑΤΩ να κατανοήσω ποιά δουλειά έχει ένα ζωντανό αρνί δεμένο στην εξέδρα στον περίβολο της εκκλησίας την ώρα που οι πιστοί προσέρχονται για να γιορτάσουν την Ανάσταση και όχι για να συμμετάσχουν στην λοταρία της πλατείας του χωριού. 
ΑΔΥΝΑΤΩ επίσης να κατανοήσω την θρησκευτική- παιδευτική αξία αυτού του εθίμου για τους πιστούς, ιδίως δε για τα παιδιά, καθώς ένα αρνί που βελάζει, καταταλαιπωρημένο και φοβισμένο στην αυλή του θεού πριν την Ανάσταση, δεν με παραπέμπει σε έθιμο αλλά σε κάκιστη περίπτωση προσπάθειας εντυπωσιασμού του ποιμνίου με τον βασανισμό ενός ζώου σε μια θρησκεία που απεχθάνεται τον βασανισμό. 
ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ έκαναν οι φιλόζωοι και υπενθύμισαν στον Νικόδημο ότι άλλο τα αυγά και άλλο τα κοτόπουλα, άλλο οι φιόγκοι και άλλο τα μηνύματα του Πάσχα, άλλο η θρησκευτική λατρεία και άλλο το βουκολικό δρώμενο. 
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ, πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτούμε. Μέχρι πρότινος οι οργανώσεις κυνηγούσαν να συνετίσουν τους υπευθύνους των τσίρκων, δεν μπορεί να τρέχουν τώρα να συνετίσουν τους παπάδες. 
Όπως είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι, ο πολιτισμός μιας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα της. Ακόμη και σε αυτά που ...τρώει. 
Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τόσα χρόνια,παλιότερα...., δεν σας ενοχλούσε ο Νικόδημος.. τώρα που ήρθα εγώ σας ενοχλεί;

Ανώνυμος είπε...

Γιώτα, άσε σε παρακαλώ τους φαρισαϊσμούς....Δεν είδα τους φιλόζωους να κάνουν μηνύσεις στον ιδιοκτήτη των σκυλιών που κατασπάραξαν τη Στέλλα Μπεζεντάκου... Έλεος πια...Υποκριτές

Ανώνυμος είπε...

Εδώ διαβάστε να δείτε τι εστί εκκοσμίκευση...και δη εν "πληθούση εκκλησία" που θάλεγαν ορισμένοι....
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/326338 - Τα highlights αυτού του Πάσχα στους ναούς της Πάτρας και της Αχαϊας-Τα μικρά επεισόδια, τα ευτράπελα, τα hi tech, οι ντουντούκες και τα κλεφτρόνια!

Αυτό θα πεί να υμνείς την Ανάσταση με θεωμένα χείλη...

Related Posts with Thumbnails