Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Ο "ΣΗΜΑΔΙΑΚΟΣ" ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΣΕ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ "ΕΝ ΠΛΩ"


Άλλο ένα διήγημα του κυρ - Αλέξανδρου παίρνει το δρόμο της θεατρικής διασκευής. Ούτε στ' όνειρό του ο Παπαδιαμάντης δεν θα φανταζόταν ότι 100 και πλέον χρόνια από την αναχώρησή του, θα είχε καταστεί ...αναγκαίος στον θεατρικό χώρο. Γιατί νομίζω μια βαθύτερη ανάγκη μας είναι αυτή που γεννάει τον "θεατρικό" Παπαδιαμάντη.
«Ο Σημαδιακός» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, λοιπόν,  ανεβαίνει για 5 μόνο παραστάσεις  σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Ηωάννας Σπανού / Καλλιτεχνική εταιρεία ΝΨ, στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων "Εν πλω" (Εμπορικό Κέντρο ATRIUM, Χαριλάου Τρικούπη 6-10) στις 12 το μεσημέρι, τις επόμενες πέντε Κυριακές (εκτός της 25/1), αρχής γενομένης από αύριο: 11 Ιανουαρίου, 18/1, 1,8 και 15 Φεβρουαρίου. 
Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή «Ο Σημαδιακός» (1889), του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Τα έργα του Σκιαθίτη έχουν αναμφίβολα αγαπηθεί από τους ανθρώπους του θεάτρου γιατί λειτουργούν ως ζωντανές συνθέσεις, ικανές να συνδυάσουν την δράση με την εσωτερικότητα, τον καθημερινό λόγο με την ποίηση, ή ακόμα πιο ουσιαστικά την μεταφυσική με τον ανθρώπινο βίο. Η ομάδα ΝΨ ασχολείται για δεύτερη φορά με το έργο αυτό του Παπαδιαμάντη, η πρώτη αφορούσε την διασκευή που ανέβηκε από την Ηωάννα Σπανού στην Royal Academy of Dramatic Art στο Λονδίνο, στα πλαίσια της μεταπτυχιακής της εργασίας στην υποκριτική και τη σκηνοθεσία. ΄

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 
Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό επεισόδιο της ζωής δύο μικρών παιδιών στη Σκιάθο, του Σωτήρου και του Αλέκου, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Παπαδιαμάντη μαζί με τον αγαπημένο του εξάδελφο. Τα παιδιά βιώνουν μια μικρή περιπέτεια καθώς περιδιαβαίνουν τις γειτονιές της Σκιάθου για να πουν τα κάλαντα των Φώτων. Αντιμετωπίζουν τον απειλητικό Σημαδιακό που είναι ερωτευμένος με το όμορφο Μπραϊνάκι, και επιθυμεί τα παιδιά να της παραδώσουν ένα γράμμα και να του φέρουν ένα σημάδι. Τελικά το γράμμα που θα αποτελέσει αφορμή για να εκδηλωθούν οι χαρακτήρες και το ήθος των ηρώων, θα επιστραφεί με ένα τυχαίο εύρημα πίσω στον ερωτοχτυπημένο Σημαδιακό, χωρίς να μαθευτεί ποτέ το περιεχόμενό του.


ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ 
«Βρέθηκα κι εγώ να τριγυρίζω με τον Αλέκο και το Σωτήρο, τα δυο αγοράκια του Σημαδιακού, μέσα στα καντούνια της Σκιάθου, γοητευμένη από την πολύτιμη ουσία των παιδικών βιωμάτων που εξακολουθεί να καρποφορεί μέσα μας για πάντα. Ο συγγραφέας πλάθει μία σύνθεση που αβίαστα απογειώνεται από μια ιστοριούλα για τα κάλαντα των Φώτων σε ένα μικρό «δράμα» το οποίο έφθανε στα έκπληκτα αυτιά μου σαν μια παραβολή για την ζωή του Αλέξανδρου, τη ζωή τη δική μου, ίσως κι όλου του κόσμου. Λέω πως «άκουγα» την ιστορία κι όχι πως την διάβαζα, γιατί η προφορικότητα αυτού του διηγήματος με έκανε να το προσλαμβάνω σαν μια ολοζώντανη σύνθεση, ίσως επειδή είναι «στοιχειωμένη» από τα τραγούδια των παιδιών κι από την μυστηριώδη σιωπή του κλειστού φακέλου που περιέχει το αιώνια άγνωστο περιεχόμενο».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 
Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία: Ηωάννα Σπανού 
Δραματουργική ανάγνωση : Πόλυ Χατζημανωλάκη 
Σκηνογραφία- εικαστικά στοιχεία παράστασης: Χρήστος Γουσίδης 
Παίζουν: Μελίνα Ζαχαροπούλου, Ηωάννα Σπανού
Διαβάστε το διήγημα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails