Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΡΚΑ


“Στο βυθό της μουσικής συνταξιδεύουμε” 
 ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ – FEDERICO GARCIA LORCA 
Από τις 13 έως και τις 17 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, στις πόλεις Σεβίλλη, στην αίθουσα “Cristóbal de Morales”, Γρανάδα στο Centro de Documentatión Musical de Andalucia και Βαγιαδολίδ στο Palacio de Congresos Conde Ansúrez, ένα διπλό αφιέρωμα στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που συνταξίδεψαν στον εικοστό αιώνα, στα νερά της Μεσογείου, στα νερά της λυρικής γραφής, διασώζοντας τα πιο γνήσια στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας ο Ελύτης, τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά της ισπανικής ιδιοσυγκρασίας, ο Λόρκα. 
Τρεις σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Κουρουπός έδωσαν στον πολύσημο λόγο του Ελύτη και του Λόρκα την αμεσότητα και την συγκίνηση του τραγουδιού. Παρουσιάστηκε μια επιλογή από τους κύκλους τραγουδιών των τριών συνθετών βασισμένων στην ποίηση των δύο ποιητών, μαζί με μια επιλογή ποιημάτων στην ελληνική και ισπανική γλώσσα, αλλά και ενδεικτικά αποσπάσματα του κειμένου του Ελύτη «FEDERICO GARCIA LORCA».


Το πρόγραμμα με τον τίτλο “Στο βυθό της μουσικής συνταξιδεύουμε” ερμήνευσαν ο λυρικός τραγουδιστής Σπύρος Σακκάς, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός στο πιάνο, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο μεταφραστής Alfonso Silvan στην απαγγελία.
Ήταν η δεύτερη φορά μέσα στο 2014, που οι τρεις σπουδαίοι έλληνες καλλιτέχνες (Γιώργος Κουρουπός, Σπύρος Σακκάς, Ιουλίτα Ηλιοπούλου) έκαναν το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην Ισπανία. Τον περασμένο Φεβρουάριο το ρεσιτάλ-φόρος τιμής στους ποιητές Οδυσσέα Ελύτη και Federico García Lorca πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του πολιτιστικού ιδρύματος Caixa Forum στη Μαδρίτη. 
Δείτε εδώ την σχετική ανάρτηση της Ιδιωτικής Οδού.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails