Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ ΜΕ ΤΟ "ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ"

φωτογραφίες: Σπύρος Χαμπίπης

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2013 στην Οικία Κατακουζηνού στο Σύνταγμα και η δεύτερη παρουσίαση της παραγωγής του Καλλιτεχνικού Συνόλου «Πολύτροπον» με θέμα: 
«Ένα τραγούδι - Μια εποχή / Η Αραπιά του Βασίλη Τσιτσάνη, της Μάτσης Χατζηλαζάρου, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι.» 
Η έρευνα και η επιμέλεια ήταν του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου και η εκδήλωση αφιερώθηκε στον Μάνο Χατζιδάκι με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του. 
Τους φιλόμουσους που προσήλθαν στην εκδήλωση, χαιρέτισε η κυρία Σοφία Πελοποννησίου – Βασιλάκου, εκ μέρους του Δ.Σ. του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού. 
Ακολούθησε η ομιλία του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, ο οποίος έπειτα από σχετική έρευνα, κατέδειξε πώς το τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη, «Θα πάω εκεί στην Αραπιά», αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ποιήτρια Μάτση Χατζηλαζάρου, τον συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα και τον Μάνο Χατζιδάκι, την περίοδο της Κατοχής και της Απελευθέρωσης.


Στη συνέχεια ο Π. Ανδριόπουλος κάλεσε στο βήμα την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην αγαπημένη της ποιήτρια Μάτση Χατζηλαζάρου και διάβασε το ποίημά της «Αραπιά». 
Στο μουσικό μέρος της βραδιάς η Δάφνη Πανουργιά και ο Γιώργος Καλκάνης στο πιάνο, παρουσίασαν στην λιτή εκδοχή για φωνή και πιάνο που είχε υιοθετήσει ο Μάνος Χατζιδάκις, το «Θα πάω εκεί στην Αραπιά» και μερικά ακόμα από τα ρεμπέτικα του Τσιτσάνη που αγαπούσε ο Μάνος Χατζιδάκις, είχε διασκευάσει ο ίδιος και τα είχε συμπεριλάβει σε δισκογραφικές του εργασίες. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη, η λυρική τραγουδίστρια Θεοδώρα Μπάκα, ο ραδιοφωνικός παραγωγός και κριτικός Στυλιανός Τζιρίτας, η μεταφράστρια Νίνα Αγγελίδου κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails