Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ - ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ


Την Παρασκευή 13 Ιουνίου και την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 στις 9 το βράδυ, το Καλλιτεχνικό Σύνολο "Πολύτροπον" (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος) παρουσιάζει στην Οικία Κατακουζηνού (Αμαλίας 4, 5ος όροφος, Σύνταγμα), την παραγωγή: 
"Ένα τραγούδι - Μια εποχή / Η Αραπιά του Βασίλη Τσιτσάνη, της Μάτσης Χατζηλαζάρου, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι". 
Πρόκειται για μια εκδήλωση βασισμένη στο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη, «Θα πάω εκεί στην Αραπιά», το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ποιήτρια Μάτση Χατζηλαζάρου, τον συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα και τον Μάνο Χατζιδάκι, την περίοδο της Κατοχής και της Απελευθέρωσης. 
Η Μάτση Χατζηλαζάρου τον Απρίλιο του 1945 δημοσίευσε ένα ποίημα με τον τίτλο «Αραπιά», στο οποίο χρησιμοποιεί στίχους από το τραγούδι του Τσιτσάνη. 
Ο Νίκος Σκαλκώτας το 1944 συνέθεσε το Κοντσέρτο για 2 βιολιά, στο δεύτερο μέρος του οποίου χρησιμοποίησε το ρεμπέτικο «Θα πάω εκεί στην Αραπιά» του Β. Τσιτσάνη. 
Ο Μάνος Χατζιδάκις, στην περίφημη διάλεξή του για το Ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης στις 31 Ιανουαρίου 1949, αναφέρεται ιδιαίτερα στην «Αραπιά» και αργότερα στον δίσκο του "Ο σκληρός Απρίλης του '45" (1972), που αποτελεί διασκευή λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών του Μεσοπολέμου και της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, περιλαμβάνει και το τραγούδι αυτό. 
Η εκδήλωση στην Οικία Κατακουζηνού περιλαμβάνει: 
- Ομιλία του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, κατά την οποία θα παρουσιαστεί το σχετικό υλικό και θα αναδειχθούν οι σχέσεις των δημιουργών, όπως προκύπτουν από τη σχέση τους με το τραγούδι αυτό. Θα ακουστούν ηχογραφημένα: το δεύτερο μέρος από το κοντσέρτο του Νίκου Σκαλκώτα και η «Αραπιά» στην εκδοχή του Μάνου Χατζιδάκι. 
- Μουσικό μέρος: Η Δάφνη Πανουργιά με τον Γιώργο Καλκάνη στο πιάνο θα τραγουδήσει το «Θα πάω εκεί στην Αραπιά» και μερικά ακόμα από τα ρεμπέτικα του Τσιτσάνη που αγαπούσε ο Μάνος Χατζιδάκις, είχε διασκευάσει ο ίδιος και τα είχε συμπεριλάβει σε δισκογραφικές του εργασίες. 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τις επετείους: 
110 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Σκαλκώτα 
100 χρόνια από τη γέννηση της Μάτσης Χατζηλαζάρου 
30 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη και 
20 χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι. 
Αφιερώνεται εξαιρέτως στον Μάνο Χατζιδάκι, καθώς στις 15 Ιουνίου συμπληρώνονται 20 χρόνια από την αναχώρησή του στ' άστρα... 
Είσοδος: 10 ευρώ 
Για κρατήσεις θέσεων στο info@katakouzenos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails