Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ "ΑΡΑΠΙΑ" ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ

φωτογραφίες: Σπύρος Χαμπίπης

Πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014 στην Οικία Κατακουζηνού (Αμαλίας 4, Σύνταγμα) η εκδήλωση με θέμα: «Ένα τραγούδι - Μια εποχή / Η Αραπιά του Βασίλη Τσιτσάνη, της Μάτσης Χατζηλαζάρου, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι.» 
Πρόκειται για μια παραγωγή του Καλλιτεχνικού Συνόλου «Πολύτροπον», σε επιμέλεια Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του. 
Τους φιλόμουσους που προσήλθαν στην εκδήλωση, χαιρέτισε η κυρία Σοφία Πελοποννησίου – Βασιλάκου, εκ μέρους του Δ.Σ. του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού. 
Ακολούθησε η ομιλία του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, ο οποίος έπειτα από σχετική έρευνα, κατέδειξε πώς το τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη, «Θα πάω εκεί στην Αραπιά», αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ποιήτρια Μάτση Χατζηλαζάρου, τον συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα και τον Μάνο Χατζιδάκι, την περίοδο της Κατοχής και της Απελευθέρωσης. 


Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος κάλεσε στο βήμα τον μουσικολόγο Κωστή Δεμερτζή, ειδικό στην Σκαλκωτική ενορχήστρωση, ο οποίος μίλησε στους παρισταμένους για το Κοντσέρτο για δύο βιολιά του Ν. Σκαλκώτα, όπου ο συνθέτης χρησιμοποιεί το θέμα από την «Αραπιά» του Τσιτσάνη στο δεύτερο μέρος του έργου. Ο Κ. Δεμερτζής ενορχήστρωσε αυτό το σπουδαίο έργο του Σκαλκώτα, το οποίο έχει ηχογραφηθεί με σολίστ τον Γιώργο Δεμερτζή και τον Σίμο Παπάνα. 
Στη συνέχεια ακούστηκε το συγκεκριμένο μέρος του κοντσέρτου και αμέσως μετά ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος αναφέρθηκε στο ποίημα της Μάτσης Χατζηλαζάρου «Αραπιά» και στη σχέση του Μάνου Χατζιδάκι μαζί της. Τέλος, υπογράμμισε τη σχέση του Μάνου Χατζιδάκι με το ρεμπέτικο και ειδικότερα τον Βασίλη Τσιτσάνη. 
Η βραδιά έκλεισε με την Δάφνη Πανουργιά, η οποία με τη συνοδεία στο πιάνο του Γιώργου Καλκάνη, τραγούδησε το «Θα πάω εκεί στην Αραπιά» και μερικά ακόμα από τα ρεμπέτικα του Τσιτσάνη που αγαπούσε ο Μάνος Χατζιδάκις, είχε διασκευάσει ο ίδιος και τα είχε συμπεριλάβει σε δισκογραφικές του εργασίες. 
Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήσαν και ο σολίστ στο βιολί Γιώργος Δεμερτζής, και η Διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» μουσικολόγος Στεφανία Μεράκου. 
Η εκδήλωση θα επαναληφθεί στον ίδιο χώρο την Παρασκευή 20 Ιουνίου.

Ο μουσικολόγος Κωστής Δεμερτζής, ειδικός στον Σκαλκώτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails