Τρίτη 6 Μαΐου 2014

«Το πρόσωπο του Χριστού στο Νίκο Καζαντζάκη» ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη


«“Ἀδερφὴ μυγδαλιά, μίλησέ μου γιὰ τὸ Θεό”. 
Κι ἡ μυγδαλιὰ σκεπάστηκε μὲ ἀνθούς». 
Νίκου Καζαντζάκη, Ἀναφορὰ στὸν Γκρέκο
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το βιβλίο της κ. Μαρίας Χατζηαποστόλου «Το πρόσωπο του Χριστού στο Νίκο Καζαντζάκη». 
Στην εκδήλωση μίλησαν ο κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., η κ. Γιούλη Ιεραπετριτάκη, Ιστορικός-Aρχαιολόγος και Γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ., ο κ. Νίκος Μαθιουδάκης, Διδάκτωρ Φιλολογίας, Επιστημονικός Σύμβουλος Εκδόσεων Καζαντζάκη και Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. και η κ. Μαρία Χατζηαποστόλου, Συγγραφέας του βιβλίου, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, κάτοχος Mrs Θεολογίας και Υποψήφια Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα της «Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.) και έλαβε χώρα στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Αρμός», δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, με χορηγό επικοινωνίας το διαδικτυακό περιοδικό «E-charitygr.». 
Πιο αναλυτικά, οι εισηγήσεις των ομιλούντων παρουσίασαν υψηλό επιστημονικό ενδιαφέρον, έχοντας ταυτοχρόνως σύνδεση με τη ζωή, καθώς υπήρξε αμεσότητα λόγου και δημιουργικός διάλογος. 
Η κ. Γιούλη Ιεραπετριτάκη θύμισε στους παρευρισκομένους τα λόγια του Γέροντος Πορφυρίου πως, «Για να γίνει κανείς χριστιανός, πρέπει να έχει ποιητική ψυχή, πρέπει να γίνει ποιητής», καθώς και την «Ασκητική» με το σύγχρονο κοινωνικό της μήνυμα, καθώς παραμένει επίκαιρη παρά ποτέ. Ακολούθως, ο κ. Νίκος Μαθιουδάκης χαρακτήρισε τη συγγραφέα του βιβλίου ως «σύγχρονη» Αριάδνη που με το μίτο της διαλύει το λαβύρινθο της άγνοιας γύρω από το πρόσωπο και το έργο του μεγάλου Κρητικού. Επίσης, μίλησε για τη θέση της Παναγίας στο έργο του συγγραφέα, καθώς και για τον άκρως ποιητικό λόγο του για τη «Γλυκοφιλούσα Κερά της Θάλασσας», όπως και για την αναγνώριση της Παναγίας ως Θεοτόκου Μαρίας, εκ μέρους του συγγραφέως. 


Ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Χρυσόστομος Σταμούλης θύμισε στους παρευρισκομένους τον αείμνηστο δάσκαλο της Θεσσαλονίκης Νίκο Ματσούκα, καθώς και το πρωτοποριακό, για την εποχή του, βιβλίο «Η ελληνική παράδοση στο Νίκο Καζαντζάκη», το οποίο φανερώνει την άρρηκτη σχέση του Κρητικού συγγραφέα με την ορθόδοξη παράδοση. Ο κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, όντας και ο ίδιος μαθητής τούτου του μεγάλου δασκάλου, φανέρωσε την άμεση σχέση της επιστήμης της Θεολογίας με την Ποίηση και εξέφρασε την ελπίδα για την αρχή του τέλους των στερεοτύπων και των φανατισμών εναντίον του Κρητικού συγγραφέα, με τη γέννηση του βιβλίου «Το πρόσωπο του Χριστού στο Νίκο Καζαντζάκη», καθώς και όλες τις στιγμές της δημιουργίας του βιβλίου αυτού, τις οποίες έζησε ο ίδιος μαζί με τη συγγραφέα. 
Τέλος, η συγγραφέας του βιβλίου  Μαρία Χατζηαποστόλου μίλησε για το πρόσωπο του Χριστού, τη σταυρική διάσταση, μα και την αναστάσιμη προοπτική στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και τόνισε ιδιαίτερα την καθοριστική συμβολή του δασκάλου της κ. Χρυσόστομου Σταμούλη, στην πορεία της ζωής της, η οποία είχε ως αποτέλεσμα, συν τοις άλλοις, τη γέννηση τούτου του βιβλίου. Εξάλλου, η αφιέρωση της συγγραφέως στην αρχή του βιβλίου: «Στο δάσκαλό μου κ. Χρυσόστομο Σταμούλη που μ’ έμαθε πάντα να φτάνω όπου δεν μπορώ…», μαρτυρά περίτρανα τούτη την αλήθεια. 
Στο τέλος της ομιλίας της, η συγγραφέας ευχαρίστησε θερμά όλους τους ομιλητές και ιδιαίτερα το δάσκαλό της κ. Χρυσόστομο Σταμούλη, τον κ. Γιώργο Κόρδη που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του βιβλίου, τον εκδοτικό οίκο «Αρμό» και ιδιαίτερα τον εκδότη κ. Γιώργο Χατζηϊακώβου, καθώς και τη «Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ), για τη μέγιστη τιμητική διάκριση με το να χαρίσει σε τούτο το βιβλίο το Α΄ Διεθνές Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης». 


Τούτο το βιβλίο δεν φιλοδοξεί να επιβάλλει κάποια δογματική απολυτότητα, αλλά να εκφράσει την αγωνία για την επανεύρεση της χαμένης μας αυτοσυνειδησίας και τον τρόπο μιας άλλης ζωής. Της ζωής εκείνης που αφήνει χώρο στην έκπληξη και στο θαύμα που υπάρχει μέσα στον άνθρωπο. Και κυρίως ως στόχο έχει να διαλύσει κάθε είδους μύθους και φανατισμούς που αφορούν τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα της Κρήτης, μα και ολάκερης της οικουμένης. Είναι καιρός, λοιπόν, ν’ ανοίξουμε πανιά και να ζήσουμε όλοι μαζί την Ανάσταση που έρχεται πάντα μετά τη Σταύρωση και την ομορφιά του ταξιδιού... 
_____________________________
1 Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, Βίος και Λόγοι, εκδ. Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, Χανιά 2003, σ. 461. 
2 Νίκου Καζαντζάκη, Ταξιδεύοντας. Ἰταλία-Αἴγυπτος-Σινᾶ-Ἱερουσαλήμ-Κύπρος-Ὁ Μοριᾶς, εκδ. Ελ. Καζαντζάκη, Αθήνα 2011, σ. 159.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails