Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΣΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ


Το Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης (Ηράκλειο Κρήτης) και οι Εκδόσεις Αρμός το Σάββατο 8 Μαρτίου στις 19:00, παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Μαρίας Χατζηαποστόλου Το πρόσωπο του Χριστού στο Νίκο Καζαντζάκη. 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  υπό την αιγίδα της "Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη" στο Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης, Οδός 1821 αρ.10 στο Ηράκλειο της Κρήτης. 
Με την συγγραφέα συζητούν: 
Χριστόφορος Αρβανίτης, Επίκουρος καθ. Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού και της Θρησκείας στην Α.Ε.Α.Η Κρήτης και 
Μαθιουδάκης Νικόλαος, Διδάκτωρ Φιλολογίας, Επιστημονικός Σύμβουλος Εκδόσεων Καζαντζάκη και Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.
Με αφορμή την κυκλοφορία αυτού του σημαντικού πονήματος της θεολόγου Μαρίας Χατζηαποστόλου, παραθέτουμε εδώ την ταινία του Ζυλ Ντασσέν "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται"(1957), βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, με την Μελίνα Μερκούρη στο ρόλο της Κατερίνας.


Μια ταινία πολύ μπροστά από την εποχή της με ακραίο θεματικό άξονα. Τολμηρή κινηματογράφηση, αποτέλεσμα ενός μεγάλου έρωτα του Ζυλ Ντασέν με την Μελίνα Μερκούρη, μετά την γνωριμία τους και τον διπλό θρίαμβό τους στις Κάνες, αυτός με το "Ριφιφί" κι εκείνη με την "Στέλλα" του Μιχάλη Κακογιάννη. Στην ταινία εμφανίζονται πολλοί έλληνες ηθοποιοί της εποχής. Κάποιους τους συναντάμε αργότερα και στο ομώνυμο σήριαλ της ΕΙΡΤ τότε, όπως ο αλησμόνητος Δήμος Σταρένιος. Η ερωτική σκηνή της Κατερίνας με τον Μανωλιό στάθηκε η πρώτη μαγιά για την υπέροχη ερωτική σκηνή στη Φαίδρα, λίγα χρόνια αργότερα. Η Μελίνα μαγνητίζει με το στυλ ακόμη και σήμερα στο ρόλο του αιώνιου θηλυκού .
Τα κοστούμια είναι του Γιάννη Τσαρούχη και η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. 


Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην Γαλλία το Σάββατο, 4 Μαΐου 1957 και στην Ελλάδα την  Πέμπτη, 17 Απριλίου 2008, δηλαδή πενήντα ένα χρόνια μετά!!!

1 σχόλιο:

ΔΙΟΓΕΝΗΣ@ Ε.Μ. είπε...

"ΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΟ"

Το βιβλίο φαίνεται να παρουσιάζει μέγιστο ενδιαφέρον για τους θεολόγους και όχι μόνο. Πρέπει πρώτα να μελετηθεί με σοβαρότητα και δίχως αμυντικές εμμονές, ώστε να διαμορφωθεί άποψη προσωπική και συνάμα,εφόσον χρειαστεί,κριτική!

Πάντως, αυτό που μ' ενοχλεί αφάνταστα τον τελευταίο καιρό -και δεν έχει σχέση με τη συγγραφέα και τη θεματική της ανάπτυξη- είναι οι ''τσουχτερές'' τιμές του εκδοτικού οίκου Αρμού,
ο οποίος αντί να μειώσει τις τιμές των βιβλίων του τις ανεβάζει..., για να μην μιλήσω για την κάκιστη ποιότητα του χαρτιού!(σε μερικούς μήνες τα φύλλα κιτρινίζουν και ζαρώνουν)
Και να ομολογήσω από την αρχή πως είμαι fan των εκδόσεων εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τον τελευταίο καιρό(ειδικά με την τιμή του βιβλίου του Ράμφου "Η λογική της παράνοιας"),ο εκδότης πιστεύω πως έχει "ξεφύγει" αρκετά!

Να το προσέξει λίγο,γιατί υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια!
Να ευχηθούμε, λοιπόν,ο Αρμός να το διαθέσει και σε προσιτή τιμή!(Πήγαμε να αγοράσουμε τον τόμο για τη θρησκευτική αγωγή και τρομάξαμε! Και φυσικά για να μην πάθουμε και κανένα εγκεφαλικό, ένεκεν αγοράς ωφέλιμου βιβλίου, το εγκαταλείψαμε, πάντα με πόνο ψυχής, στις προθήκες!)

ΔΙΟΓΕΝΗΣ/Ε.Μ.

Related Posts with Thumbnails