Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Από τα δάνεια του αγώνα στο μνημόνιο - 190 χρόνια οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης


Του Γιάννη Γιγουρτσή
Διαβάζοντας μια σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο πληροφορούμαστε ότι στις 26 Ιανουαρίου 1824, 190 χρόνια πριν, ο Ιωάννης Ορλάνδος και ο Ανδρέας Λουριώτης, εκπρόσωποι της επαναστατικής κυβέρνησης της Ελλάδας φτάνουν στο Λονδίνο και αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη του πρώτου από τα δύο δάνεια του αγώνα. Τα δάνεια χαρακτηρίστηκαν λόγω των όρων τους ληστρικά, ενώ τα ποσά που τελικά εισπράχθηκαν διασπαθίστηκαν από τους πολιτικούς της εποχής προς ίδιον όφελος, είτε κατευθύνθηκαν προς αμφίβολης αξίας και αμφιβόλου ποιότητος εξοπλιστικά προγράμματα και για την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων. Οι ίδιοι οι διαπραγματευτές κατηγορήθηκαν αργότερα ότι επωφελήθηκαν προσωπικά από τη σύναψη των δανείων, λαμβάνοντας της μίζες της εποχής. 
Η ουσία είναι ότι με τα δάνεια αυτά δημιούργησαν εξάρτηση της Ελλάδας με το ξένο (αγγλικό κυρίως) κεφάλαιο, άρα και στην Αγγλία, πριν ακόμα το ελληνικό κράτος αποκτήσει υπόσταση. Δεν είναι λίγοι οι ιστορικοί πάντως που εκτιμούν ότι ένας από τους λόγους που η Αγγλία βοήθησε στην ίδρυση του Ελληνικού κράτους ήταν και η ανάγκη αποπληρωμής των δανείων και εξόφλησης των δανειστών. 
190 χρόνια μετά δεν έχουν αλλάξει επί της ουσίας πολλά πράγματα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι εξαρτημένη από το ξένο κεφάλαιο και τους δανειστές της, οι πολιτικοί ελέγχονται για τη διαχείριση των δανείων, τα περισσότερα χρήματα ξοδεύονται για εξοπλιστικά προγράμματα και αποπληρωμή παλαιότερων δανείων, ενώ το πάρτι με τις μίζες δίνει και παίρνει. 
Και θαύμαζες για το πόσο ίδιοι μένουν οι άνθρωποι μέσα στο χρόνο, το πώς κάνουν τα ίδια λάθη ακόμα και όταν οι συνθήκες, το περιβάλλον στο οποίο κινούνται, αλλάζει. Τηρουμένων των αναλογιών η ελληνική πολιτεία εν έτει 2014 βρίσκεται στην ίδια οικονομική κατάσταση που βρισκόταν η επαναστατική κυβέρνηση το 1824. 
Και για άλλη μια φορά συνειδητοποιείς πως η γνώση της Ιστορίας ακόμα και αν δεν σε κάνει να αποφύγεις τα λάθη του μέλλοντος, τουλάχιστον σε βοηθά να προετοιμαστείς γι' αυτό και κυρίως να κατανοήσεις και να αντιμετωπίσεις καλύτερα το παρόν. 
Γιατί η πολιτική του σήμερα είναι η Ιστορία του μέλλοντος.

Το άρθρο που υπήρξε η αφορμή για το σχόλιο αυτό
Τα δάνεια του '21
Δείτε και αυτή την πολύ καλή παρουσίαση
Τα δάνεια του ελληνικού αγώνα ανεξαρτησίας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι Γιάννη μου όπως ακριβώς τα γράφεις! Μια ζωή ξεφτίλα, εξάρτηση και υποταγή! Μόνο μια καταστροφή μπορεί να μας σώσει από την κατρακύλα!

Related Posts with Thumbnails