Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

FANTASIEN ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΟ ΠΙΑΝΙΣΤΑ ΠΕΤΡΟ ΜΠΟΥΡΑ


Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα συναυλιών του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" απολαύσαμε το ρεσιτάλ πιάνου του  νέου πιανίστα Πέτρου Μπούρα με τον γενικό τίτλο Fantasien”. Η αγάπη του 30χρονου ερμηνευτή για την συγκεκριμένη φόρμα σύνθεσης τον οδήγησε στην προετοιμασία ενός ρεσιτάλ πλήρως αφιερωμένου σε αυτή.  
Ας θυμηθούμε ότι η φόρμα φαντασίας είναι ένας τρόπος μουσικής σύνθεσης, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στην τέχνη του αυτοσχεδιασμού. Κατά την διάρκεια του 16ου αιώνα, ο όρος αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αναφορά στην έννοια της "μουσικής ιδέας". Κατά την περίοδο της Αναγέννησης, όμως, άρχισε να περιγράφει έργα που προορίζονταν για έγχορδα, ενώ κατά τις περιόδους του Μπαρόκ, του Κλασικισμού και του Ρομαντισμού σχετίζεται άμεσα με τα πληκτροφόρα όργανα και με έργα που χαρακτηρίζονται από συνεχή εναλλαγή αργών και γρήγορων μελωδικών μερών. 
Με αφορμή λοιπόν τη Φαντασία, ο Πέτρος Μπούρας ερμήνευσε κάποια από τα σπουδαιότερα έργα μεγάλων γερμανο-αυστριακών συνθετών της πιανιστικής φιλολογίας. 
Το απαιτητικό πρόγραμμα της βραδιάς άνοιξε η θρηνητική “Φαντασία σε Ρε ελάσσονα, KV 397” του Wolfgang Amadeus Mozart. 
Στην συνέχεια, τον Mozart διαδέχθηκε ένα από τα πιο δυναμικά και ώριμα έργα του Johannes Brahms, το “Fantasien, op. 116”, μια συλλογή από 7 αυτοτελή έργα. 
Το δεύτερο μέρος άρχισε με ένα από τα πιο διάσημα και λυρικά έργα του Robert Schumann, τις “Παιδικές Σκηνές (Kinderszenen), op.15”, ενώ το ρεσιτάλ ολοκληρώθηκε με την θυελλώδη και απαιτητική “Φαντασία του Οδοιπόρου (Wandererfantasie), D. 760” του Franz Schubert, κατά πολλούς το πιο δεξιοτεχνικό έργο του μεγάλου συνθέτη. 
Κατ' απαίτησιν του ...παρατεταμένου χειροκροτήματος του κοινού - νεανικού στην πλειοψηφία του κι αυτό είναι πολύ σημαντικό - ο Πέτρος Μπούρας έπαιξε "με λογισμό και μ' όνειρο" το γνωστό - και προκλητικό για ένα πιανίστα - μέρος από την Σονάτα αρ. 14 σε ντο δίεση του Μπετόβεν, την επονομαζομένη "του Σεληνόφωτος". Η επιλογή του κομματιού δεν ήταν τυχαία, αφού συμπλήρωνε το πρόγραμμα, μιας και η σονάτα αυτή φέρει τον υπότιτλο Quasi una fantasia (Με τον τρόπο της Φαντασίας). 


Ο Πέτρος Μπούρας ερμήνευσε το ξεχωριστό πρόγραμμά του με φαντασία! Ήταν μελετημένος, αλλά έπαιξε και με δυναμισμό και με ευαισθησία. Μας απέδειξε ότι η ανθρώπινη φαντασία είναι από τα ωραιότερα αυτού του κόσμου και από τα αναγκαία για να υπάρξουμε αληθινά. Γιατί όπως έλεγε κι ο Νικόλας Άσιμος για τους αυχμηρούς καιρούς μας: "Συνηθισμένοι ο καθένας στο ρόλο του κι η φαντασία μας έχει χαθεί...". 
Δυο λόγια για τον ερμηνευτή αυτού του θαυμάσιου ρεσιτάλ: 
Ο Πέτρος Μπούρας, απόφοιτος του ωδείου «Μουσικοί Ορίζοντες» και επιτυχών στο Trinity College of Music του Λονδίνου, υπήρξε μαθητής σπουδαίων σολιστών όπως των Α. Παληού, Αλ. Παπαστεφάνου, Β. Χρηστοφή-Δεσύπρη, Y. Solomon, F. Clidat, και Bernard Ringeissen. Έχει πραγματοποιήσει σειρά εμφανίσεων, όπως σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ως σολίστ, έχει εργαστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή, είναι μέλος του σχήματος “Galan Trio”, της OTICONS Orchestra και Ensemble, που εδρεύουν στο Μόναχο και ειδικεύονται στην Κινηματογραφική Μουσική, καθηγητής πιάνου, ενώ παράλληλα συνθέτει μουσική για παραστάσεις χορού και θεάτρου. 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails