Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΚΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΦΙΛΙ... (Για τη συναυλία με μελοποιημένα από τον Γ. Κουρουπό)


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Στο ίδρυμα Θεοχαράκη χθες βράδυ, 21 Νοεμβρίου, απολαύσαμε - κυριολεκτικώς! - ένα πρόγραμμα μελοποιημένης ποίησης από τον Γιώργο Κουρουπό και με το γενικό τίτλο: «Κι όταν σε πήρε το φιλί». Με θεματικό άξονα τον έρωτα, το πρόγραμμα ανίχνευσε τη διττή γυναικεία παρουσία στον ποιητικό λόγο. Η γυναίκα ως ανεξάντλητο θέμα της ποίησης, αλλά και η γυναίκα ως δημιουργός ποιητικής γραφής. 
Ακούσαμε, λοιπόν, με την ψυχή μας τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού σε ποίηση Σαπφώς, Οδυσσέα Ελύτη, Ανδρέα Αγγελάκη, Ρένας Αποστολοπούλου, Ιουλίτας Ηλιοπούλου, και εξαίσια ποιητικά ψήγματα των: Οδυσσέα Ελύτη, Ανδρέα Εμπειρίκου, Νίκου Εγγονόπουλου, Γιώργου Σεφέρη, Κικής Δημουλά, Μάτσης Χατζηλαζάρου.
Τραγούδησε η μετζοσοπράνο Άρτεμις Μπόγρη, στο πιάνο ήταν ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός και στην απαγγελία η Ιουλίτα Ηλιοπούλου. 
Να σημειώσουμε την παρουσία, στο ακροατήριο, της πατρινής συνθέτριας - και ποιήτριας απ' ό,τι φάνηκε - Ρένας Αποστολοπούλου. 
Ο Γιώργος Κουρουπός είναι μαϊστωρ της μελοποιημένης ποίησης. Μεταξύ όσων ακούστηκαν υπήρχαν αληθινά διαμάντια, που άνετα θα χαρακτηρίζονταν lieder, αφού πληρούν τις προϋποθέσεις από κάθε άποψη. 
Τα τραγούδια αυτά του Κουρουπού έχουν συχνά την αμεσότητα ενός απλού τραγουδιού, αλλά και μια στέρεη αρχιτεκτονική συνθετική δομή, ενώ διακρίνονται για μια πνευματικότητα αληθινού ερωτισμού. 
Η Άρτεμις Μπόγρη, άριστα μελετημένη, απέδωσε με άνεση, αλλά και με μουσικότητα και με λυρισμό - ονειρικό κάποιες στιγμές - τα μελοποιημένα του Κουρουπού. Η εκφραστικότητά της ήταν συχνά καθηλωτική για το κοινό. 
Τέλος, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, αεί ευάλωτη  στην ποίηση, επέλεξε εξαίσιες ποιητικές ψηφίδες τις οποίες απέδωσε με συγκρατημένο - θα έλεγα - πάθος, όπως δηλαδή ταιριάζει σ' αυτόν τον λόγο που από μόνος του είναι ερωτικός. Ανέδειξε με την απαγγελία της τις αισθητικές ισορροπίες των ποιημάτων που διάβασε και υπήρξαν στιγμές όπου με παιγνιώδη διάθεση, όπως στην Ελένη της Κρήτης του Ελύτη, μας μετέφερε ένα ανάλαφρο ποιητικό αεράκι, που καλό θα ήταν να μας τυλίγει πότε πότε...
"Κι όταν σε πήρε το φιλί", ήταν ο τίτλος της ξεχωριστής αυτής συναυλίας. Και μας συνεπήρε το φιλί της ποίησης για τόπους όπου κατοικεί η ...άλλη χαρά, της ομορφιάς του έρωτα. 
Το αναλυτικό πρόγραμμα της συναυλίας δείτε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails