Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

"ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ" ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.


Όταν ο δραστήριος - και ακοίμητος θα έλεγα - Ρωμιός της Πόλης Λάκης Βίγκας συνέλαβε και εκτέλεσε το πρότζεκτ - έκθεση «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού», η οποία εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2010 στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν της Πόλης, δεν φανταζόταν, νομίζω, ότι τρία χρόνια μετά η έκθεση αυτή θα μεταφερόταν στην άλλη όχθη του ατλαντικού. 
Οι "Ρωμιοί Αρχιτέκτονες" παρουσιάζονται, λοιπόν, στο Σικάγο από αύριο 27 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2013, εγκαινιάζοντας μια νέα σελίδα στην πορεία της έκθεσης η οποία περιλαμβάνει την περιοδεία της στην Αμερική. 
Το πρόγραμμα που εμπνεύστηκε και ανέλαβε να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου, με υπεύθυνο τον Λάκη Βίγκα, σε συνεργασία με τον Οργανισμό İstanbul 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και χορηγό το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με την Μητρόπολη Σικάγο και του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων στον εκθεσιακό χώρο Damen Centre του Πανεπιστημίου Loyola την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013 στις 16:00. 
Τα εγκαίνια θα γίνουν παρουσία του Μητροπολίτη Σικάγο κ. Ιακώβου και πλήθους ομογενών και φιλότεχνων καθώς και αξιωματούχων Ελλάδας και Τουρκίας. Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής στα εγκαίνια της έκθεσης θα συμμετάσχουν: ο Λάκης Βίγκας υπεύθυνος προγράμματος, ο Σάββας Τσιλένης, επιμελητής έκθεσης, η Μαρίνα Δρυμαλίτου, συντονίστρια καθώς και ο καθηγητής Νίκος Ουζούνογλου, εκπροσωπώντας την Κωνσταντινουπολίτικη ομογένεια του εξωτερικού.
Η έκθεση που αναδεικνύει το αποτύπωμα των Ρωμιών αρχιτεκτόνων στο δομημένο περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό 104 διαφορετικά κτίρια 57 αρχιτεκτόνων που έδρασαν από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα μέσα από φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, αμέσως μετά θα μεταφερθεί στο Τουρκικό Πολιτιστικό Κέντρο του Σικάγο όπου θα εκτεθεί για ικανό χρονικό διάστημα. 
Τον Ιανουάριο του 2014, θα παρουσιαστεί στο προάστιο Dubuque της Iowa φιλοξενούμενη από την ενορία του Προφήτη Ηλεία ενώ πιο πριν θα έχει μεταφερθεί και εκτεθεί στο προάστιο του Peoria του Ilinois, Σικάγο. Εντός του 2014, η έκθεση αναμένεται να περιοδεύσει και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής προσελκύοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό με στόχο να τους γνωρίσει την καθοριστική συμβολή των Ρωμιών αρχιτεκτόνων στον εξευρωπαϊσμό της οικοδομικής δραστηριότητας της Κωνσταντινούπολης. Τους Ρωμιούς αρχιτέκτονες που εισήγαγαν νέους αρχιτεκτονικούς τύπους κτιρίων και μορφολογικά πρότυπα στα έργα τους που εκτείνονται από εμπορικά κέντρα μέχρι πολυκατοικίες, από θρησκευτικούς ναούς μέχρι κοινοτικά κτίρια ακόμα και ταφικά μνημεία απαράμιλλης καλλιτεχνικής αξίας διαμορφώνοντας έτσι το σημερινό πρόσωπο της Πόλης. 
Με την έναρξη της περιοδείας της έκθεσης στην Αμερική και την παρουσίαση της σε διάφορες πολιτείες επιτελείται ταυτόχρονα και ένα άνοιγμα προς την εκεί ομογένεια δια μέσου ενός καλέσματος για αλληλογνωριμία. Η παρουσία της έκθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνει την αφορμή και δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες που ευνοούν τη δημιουργία πολιτιστικών διαύλων επικοινωνίας και ανταλλαγών με τη δυναμική ομογένεια της Αμερικής. Η συνεργασία στο πλαίσιο της παρούσας έκθεσης θα ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας των δύο κοινοτήτων και σε άλλους τομείς όπως αυτοί του πολιτισμού και των τεχνών διαμορφώνοντας μια κοινή εμπειρία και διανοίγοντας νέες προοπτικές για μελλοντικές δράσεις. 
Και βέβαια, αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει περίτρανα ότι η ομογένεια της Πόλης "ανθεί και φέρει κι άλλο", σε πείσμα των καιρών και των αντιξοοτήτων. 
Δείτε στην Ιδιωτική Οδό τις σχετικές με την έκθεση αυτή παλαιότερες αναρτήσεις μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails