Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ: "Το πρόβλημά μας είναι πολιτικό, όχι οικονομικό"/Το video της εκδήλωσης στο intv.gr


φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Καλησπέρα σας, αγαπητοί συνοδίτες, από το βιβλιοπωλείο Ιανός στο κέντρο της Αθήνας. 
Εδώ, αυτή την ώρα, ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς μιλάει στο πολυπληθές ακροατήριό του για την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα, με αφορμή την έκδοση από τον Ιανό του νέου βιβλίου του "Το πρόβλημά μας είναι πολιτικό, όχι οικονομικό", όπου έχουν συγκεντρωθεί οι επιφυλλίδες του 2012 (που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Καθημερινή). 
Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ζωηρό για όσα λέει ο Χρήστος Γιανναράς και θα ακολουθήσει ενδιαφέρουσα, πιστεύουμε, συζήτηση.
Ανάμεσα στο κοινό και η Πριγκίπισσα Ειρήνη, αδελφή του Βασιλέως Κωνσταντίνου, φανατική αναγνώστρια του Χ. Γιανναρά και αυτή.
Την εκδήλωση κάλυψε το διαδικτυακό κανάλι intv. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Πριγκίπισσα Ειρήνη εκκλησιάζεται στον εν Λονδίνω Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας, προφανώς δε γνωρίζει το Χρ. Γιανναρά παιδιόθεν, τρόπόν τινα, καθότι ούτος, ως διηγείται στο "καταφύγιο ιδεών", εχρημάτισε μέλος της χορωδίας των εν Αθήναις Ανακτόρων, επί εφημερίας Αρχιμ. +Ιερωνύμου Κοτσώνη του, μετά ταύτα, Αρχιεπισκόπου Αθηνών!

Ανώνυμος είπε...

Ενα από τα μεγαλύτερα HYPΕ των ημερών μας !
Τόνοι διαφήμησης, θαυμασμού, λατρείας αλά pop-star !
Τα κείμενα στην Καθημερινη βρίθουν απαξιωτικών χαρακτηρισμών για τους Πολιτικούς, τους Δημοσιογράφους, τους Κληρικούς, τους Δημάρχους, τους Διανοούμενους, τους Ψαράδες, τους Οδοκαθαριστές, τους πάντες !
Εύχομαι να έχει πάντα καλή υγεία, και να ζήσει 100 χρόνια, αλλά πριν αναχωρήσει να απαντήσει στο βασανιστικό ερώτημα.
Είναι θεολογών φιλοσοφος ή φιλοσοφών θεολόγος ?

Ανώνυμος είπε...

Ο Κωνσταντίνος εδώ και σαράντα χρόνια είναι ΤΕΩΣ Βασιλεύς της Ελλάδος αγαπητέ ιστολόγε.Ως σταθερός αναγνώστης και σποραδικός σχολιαστής της Ιδιωτικής Οδού έχω βεβαιωθεί αρκούντως για τα δημοκρατικά σας αισθήματα και δεν υπονοώ σε καμιά περίπτωση οτι υπήρχε κάποια σκοπιμότητα στο συγκεκριμένο λάθος,απλώς τυγχάνει να ασπάζομαι το ρητό "αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις",το οποίο άλλωστε μας προφυλάσσει από πολλές παρερμηνείες στους πονηρούς καιρούς που ζούμε..

Χ.Κ

Σωτήρης Μητραλέξης είπε...

Ἄχ! Θὰ ἀνεβεῖ στὸ intv γιὰ ἐμᾶς τοὺς ἀποδήμους;;; Πότε;;;

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε κ.Παναγιώτη για την ευκαιρία να δούμε την παρουσίαση.
Τέλεια ήταν.

Στ.Ν.

ΔΙΟΓΕΝΗΣ(Ε.Μ.) είπε...

'' ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ? ''

Είναι αλήθεια πως από την πρώτη στιγμή που αντίκρισα τον τίτλο του τελευταίου βιβλίου(αρθογραφία Κθημερινής)του αγαπητού μας δασκάλου,ένιωσα εντονότατη δυσφορία, γιατί πιστεύω πως αδικεί την όλη προβληματική του στοχαστή, που τις περισσότερες φορές είναι(ήταν) διαποτισμένη μεταφυσικών προεκτάσεων και αναφορών.

Το πρόβλημα,λοιπόν, πρέπει να πούμε με βεβαιότητα πως είναι,πρωτίστως, ανθρωπολογικό(την λησμονήσαμε την πατερική μας ανθρωπολογία!) και κατ' επέκταση πολιτικό και οικονομικό! Ο κολοβωμένος - άστοχος,όμως, τίτλος του μπορεί να οδηγήσει τον ανυποψίαστο -περί των θεολογικών πάντα θεμάτων- αναγνώστη σε ελλειμματικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις, περί των ανθρωπίνων προβλημάτων και σε επικίνδυνες υπαρκτικές στρεβλώσεις - αυτονομήσεις,που περιορίζουν τα ανθρώπινα υποκείμενα στον τόπο του κτιστού και μόνο και δη πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικού παράγοντα!

Να προβλέψω και την αυτονόητη ένσταση! Μα καλά,χριστιανέ μου, τι μάς λές τώρα, ο εν λόγω στοχαστής με τις επιφυλλίδες του δεν κάνει κάτι παραπάνω από το να κρίνει τα κακώς πολιτικά συμβαίνοντα και δεν είναι δυνατόν κάθε φορά μαζί μ' αυτά αυτά να φιλοσοφεί και να θεολογεί συνεχώς!

Νομίζω πως το έπραττε παλαιότερα με πιο συστηματικό και εύστοχο τρόπο -όχι ότι απουσιάζουν οι μεταφυσικές αναφορές και στις πρόσφατες παρεμβάσεις του -, αλλά να, τον τελευταίο καιρό τις επιφυλλίδες του τις διακατέχει ένας εντονότατος και αμετακίνητος πεσιμισμός(υπήρχε πάντα, όχι,όμως, σ' αυτόν το βαθμό),που αναπαράγεται με τρόπο κουραστικό, για να μην πω καταθληπτικό και δεν αφήνει στους βασανισμένους και πονεμένους του αναγνώστες και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας,ελπίδας και ψυχικής ανάκαμψης,που τόσο έχουν ανάγκη αυτές τις δύσκολες στιγμές της κρίσης!

Δεν ξέρω,... αλλά πολύ φοβάμαι ότι είναι η κληρονομιά της υπαρξιστικής φιλοσοφίας και δη του Χάιντεγκερ -το Είναι προς θάνατο - που τού άφησαν αυτά τα μονότονα και μάλλον επικίνδυνα πνευματικά ''κουσούρια''!

Διογένης(Ε.Μ.)

Related Posts with Thumbnails