Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ΝΗΣΙΩΤΗ ΣΤΟΝ "ΠΑΡΝΑΣΣΟ"

Ο αείμνηστος καθηγητής Νικόλαος Νησιώτης με τον
Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 7:00 μ.μ. στην Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" (Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8) θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση εις μνήμην του Καθηγητού Νικολάου Αγγ. Νησιώτη, με θέμα: ΘΡΗΣΚΕΙΑ – ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ 
Συντονιστής: Σωτήρης Γουνελάς, Ποιητής-συγγραφέας. Πρ. υπεύθυνος εκδόσεως του περιοδικού Σύναξη (1986-1997) 

Ομιλητές θα είναι:
7:00 μ.μ. Μάριος Μπέγζος, Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής Αθηνών 
Εισαγωγή στο έργο του Νίκου Νησιώτη 
7:10 μ.μ. Στέλιος Τσομπανίδης, Επ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλoνίκης 
Από το “πρόσωπο” στην “οικουμένη”: Βασικές πτυχές της οικουμενικής θεολογίας του Νίκου Νησιώτη 
7:35 μ.μ. Νικόλαος Ασπρούλης,   Master Θεολογίας, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και του περιοδικού «Θεολογία» 
Η περί προσώπου θεώρηση του Ν. Νησιώτη και η θεολογική γενιά του ’60. Εισαγωγικές σκέψεις 
8:00 μ.μ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, Δρ. Θεολογίας, Σύμβουλος Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων/ΙΕΠ, Διδάσκων στο ΕΑΠ, Διευθυντής του περιοδικού «Θεολογία» 
Ο διάλογος θεολογίας και φιλοσοφίας. Η θεολογική ερμηνευτική του Νίκου Νησιώτη 
8:25 μ.μ. Μαρίνα, σύζυγος Νικολάου Νησιώτη 
Νησιώτης – ο άνθρωπος
Ο Νίκος Νησιώτης γεννήθηκε το 1924. Σπούδασε θεολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία, ψυχολογία και θεολογία στη Ζυρίχη, τη Βασιλεία και τη Λουβέν σε μεταπτυχιακό επίπεδο, όπου είχε την τύχη να μαθητεύσει δίπλα σε κορυφαίους εκπροσώπους ποικίλων φιλοσοφικών και θεολογικών ρευμάτων. Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή της Γενεύης και Κοσμήτορας της Μεταπτυχιακής Σχολής Οικουμενικών Σπουδών στην ίδια πόλη, αναδείχτηκε από το 1965 καθηγητής φιλοσοφίας της θρησκείας στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, όπου δίδαξε ψυχολογία και κοινωνιολογία της θρησκείας. Προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, συνεργάτης πολλών πανεπιστημίων και επιστημονικών ιδρυμάτων, ηγετική φυσιογνωμία σε οικουμενικές και διορθόδοξες δραστηριότητες, σημαντικός παράγων του αθλητισμού και μέλος της Δ.Ο.Ε. Σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1986.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου πραγματοποίησε τον περασμένο Απρίλιο το 2ο Συνέδριο της σειράς Θεολογικές Προσωπογραφίες με τίτλο «Νίκος Νησιώτης: Ο οικουμενικός θεολόγος της Ορθοδοξίας». 
Το σχετικό, πολύ ενδιαφέρον υλικό της ημερίδος δείτε και ακούστε εδώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Η Θεολογία είναι τελικώς η προσευχομένη Σκέψις του εν κοινωνία Αγίου υπάρχοντος"- Ν.Νησιώτης. (από σχετική μελέτη του, στο δοκίμιο του Κ.Παπαπέτρου "είναι η θεολογία επιστήμη;")
Στη μνήμη και των δύο...

Related Posts with Thumbnails