Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ "ΧΑΛΑΣΟΧΩΡΗΔΕΣ" ΤΟΥ Σ' ΕΝΑ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


Με τον Παπαδιαμάντη σε ξωκλήσι της Κρήτης 
12 Αυγούστου 2013 
Στο ξωκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, το ανακαινισμένο με φροντίδα των κατοίκων του χωριού Πανέθημος Κισάμου Χανίων η βραδιά είναι αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Παρουσιάζεται η δεύτερη έκδοση του βιβλίου της Θεοδοσίας Δασκαλάκη, με τίτλο: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Χαλασοχώρηδες» και άλλες «δύο αιώνων πριν» σύγχρονες πολιτικές ιστορίες», έκδοση «Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης – Πυξίδα της Πόλης». Το βιβλίο παρουσιάζουν ο Δρ. Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός και η Βαρβάρα Περράκη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Χανίων.
Με πρόταση του Α. Παπαδερού, πριν από την παρουσίαση τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, πιθανώς για πρώτη φορά στην Κρήτη! 
Πυξίδα της εκδήλωσης υπήρξε το «θρησκευτικό και πολιτικό δόγμα» του Παπαδιαμάντη, που είχε γράψει και είχε πράξει ολοζωής: 


«Τό ἐπ’ ἐμοί, ἐνόσω ζῶ καί ἀναπνέω καί σωφρονῶ, δέν θά παύσω πάντοτε, νά ὑμνῶ μετά λατρείας τόν Χριστόν μου, νά περιγράφω μετ’ ἔρωτος τήν φύσιν, καί νά ζωγραφίζω μετά στοργῆς τά γνήσια Ἑλληνικά ἔθη.» (Λαμπριάτικος Ψάλτης 1893). 
Απόσπασμα από την ομιλία του Α.Κ.Παπαδερού: 
«Το βιβλίο, για το οποίο θα μιλήσουμε απόψε, έχει ως αφετηριακό τίτλο τη λέξη «Χαλασοχώρηδες». Σίγουρα είναι εντελώς συμπτωματικό, ας μην το αντιπαρέλθουμε όμως το γεγονός, ότι το διήγημα του Παπαδιαμάντη, που φέρει αυτό τον τίτλο, άρχισε να δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ των Αθηνών πριν από 121 χρόνια, σαν σήμερα, 12 Αυγούστου του 1892. 


Και μια δεύτερη σύμπτωση:Οι «Χαλασοχώρηδες» αντικατοπτρίζουν και καυτηριάζουν τα ευτράπελα και τα ανώμαλα των εκλογών της 3ης Μαΐου του ίδιου χρόνου, οι οποίες είχαν φέρει στην εξουσία τον γεννημένο στο Ναύπλιο Πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη. Αυτόν τον μεγάλο πολιτικό, που αδυνατώντας να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των ξένων δανειστών, αναγκάστηκε ένα χρόνο αργότερα να εκφωνήσει το τραγικό για τη χώρα: «δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Ευχή μας και προσευχή μας είναι να μην ακούσουμε την ίδια κραυγή απελπισίας από τον σύγχρονο Πελοποννήσιο Πρωθυπουργό μας!.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails