Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Προσκυνηματικό ταξίδι στην Αθήνα από τις 19 έως τις 22 Ιουλίου πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Ιερέων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με αφορμή τους εορτασμούς των 1025 ετών από τον εκχριστιανισμό του λαού τους. 
Η στρατιωτική προσκυνηματική ομάδα αποτελούνταν από τους: 
Αρχιεπίσκοπος Τσερκόβ Αυγουστίνος (Markevych), επικεφαλής της αντιπροσωπείας 
Αρχιμανδρίτης Λουκάς (VYNARCHUK) 
Πρωθιερεύς Βίκτωρ IATSENKO 
ANDRUSHCHENKO OLEKSANDR, Αναγνώστης - φωτογράφος 
STEPANENKO VOLODYMYR, Ταξίαρχος 
BOCHKAROV MYKOLA, Συνταγματάρχης 
VALIGURSKIY YURII, Συνταγματάρχης 
PECHENEGSKIY VOLODYMYR, Συνταγματάρχης 


Η Διεύθυνση Στρατιωτικών Ιερέων του ΓΕΕΘΑ μετά από εντολή του ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, προγραμμάτισε για την επίσκεψη αυτή τα ακόλουθα: 
Στις 20 Ιουλίου το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην Πάχη Μεγάρων, στο 2ο ΣΥΑΣ - όπου βρίσκεται η βάση των ελικοπτέρων του Στρατού - στον ναό του Προφήτη Ηλία που πανηγύριζε, προστάτη της Αεροπορίας Στρατού. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Ουκρανός Αρχιεπίσκοπος Αυγουστίνος με τους δύο συνοδούς ιερείς, αρχιμανδρίτη Λουκά και πρωθιερέα Βίκτωρα, τον Διευθυντή Στρατιωτικών Ιερέων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Γουρδούπη, τον Στρατιωτικό Ιεροκήρυκα π. Μελέτιο Κουράκλη, ο οποίος ομίλησε επικαίρως και τον π. Αλέξανδρο, κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Μεγάρων. 
Στη Θ. Λειτουργία παρευρέθηκε ο Συνταγματάρχης Χρήστος Ηλιόπουλος, διοικητής του 2ου ΣΥΑΣ και ο Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Σαμαράς, διοικητής του 2ου ΤΥΑΔ, πλήθος αξιωματικών, υπαξιωματικών, οπλιτών και πολιτών. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας έγινε ενημέρωση από τον διοικητή του 2ου ΣΥΑΣ στην αντιπροσωπεία και στη συνέχεια η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου Μακρινού στα Μέγαρα. 


Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 21 Ιουλίου, τελέσθηκε Θ. Λειτουργία στο ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα από τον Ουκρανό Αρχιεπίσκοπο Αυγουστίνο, τον π. Λουκά, τον π. Βίκτωρα, τον π. Μελέτιο και τον π. Νικόλαο, ο οποίος παρουσίασε εκ μέρους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων την αντιπροσωπεία, στο πολυπληθές εκκλησίασμα. 
Ο Διευθυντής της Διευθύνσεως των Στρατιωτικών Ιερέων του ΓΕΕΘΑ, τόνισε τους πνευματικούς δεσμούς των δύο λαών, των ελλήνων και των ουκρανών, που τους συνδέει η κοινή πίστη και η κοινή πνευματική κληρονομιά των Θεσσαλονικέων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίοι υπήρξαν οι φωτιστές των Σλαβικών λαών. Συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο και τη συνοδεία του γι’ αυτή τους την πρωτοβουλία, που φέρνει πιο κοντά τους δύο λαούς και ευχήθηκε ευόδωση του προσκυνηματικού οδοιπορικού τους. Το απόγευμα έγινε επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. 


Τη Δευτέρα το πρωί, 22 Ιουλίου, η Ουκρανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Ακρόπολη, ενώ το μεσημέρι επισκέφθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου τα μέλη της υποδέχτηκε ο Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Πέτκος, ο οποίος προσέφερε στους Ουκρανούς μια εικόνα της «Αμπέλου», συμβολικά της προσκυνηματικής επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών του ΓΕΣ και μετά το φαγητό ακολούθησε δέηση στον ιερό ναό της Παντάνασσας του ΓΕΕΘΑ. 


Το απόγευμα η αντιπροσωπεία αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη, όπου την επόμενη μέρα έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για να συνεχίσει, κατόπιν, το οδοιπορικό της διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας προς Ουκρανία και Κίεβο, εις ανάμνηση των 1025 ετών από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails