Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΗΣ EUROPA NOSTRA

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία στη σκηνή του Ηρωδείου ψάλλει το "Φως ιλαρόν" σε μέλος αρχαίον 

Η Europa Nostra, η πανευρωπαϊκή ομοσπονδία οργανώσεων πολιτισμικής κληρονομιάς, γιορτάζει φέτος τα 50 της χρόνια και διοργάνωσε το ετήσιο συνέδριό της στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων του συνεδρίου ήταν η τελετή απονομής των τριάντα βραβείων για τις καλύτερες αναστηλώσεις, μελέτες και προσπάθειες ευαισθητοποίησης πολιτών στην Ευρώπη, με την παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ανδρούλλας Βασιλείου, και του Προέδρου της Europa Nostra, διάσημου τενόρου Πλάθιντο Ντομίνγκο. 
Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013 από τις 9 το βράδυ ως τη μία μετά τα μεσάνυχτα, στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού, το οποίο κατέκλυσαν χιλιάδες επίσημοι προσκεκλημένοι και θεατές.
Λυκούργος Αγγελόπουλος, Λυδία Κονιόρδου και μέλη της ΕΛ.ΒΥ.Χ. στο τέλος της βραδιάς
  
Το Β΄ Μέρος της Τελετής Απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς 2013, περιλάμβανε το πρόγραμμα "Άνθρωπος και Φύσις - Από τον Όμηρο στον Ελύτη", σε σκηνοθετική επιμέλεια της Λυδίας Κονιόρδου. Η μουσική διεύθυνση του προγράμματος ήταν του Τάκη Φαραζή. 
Ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής, αλλά και του έλληνος λόγου, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. 
Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Διονύσης Σαββόπουλος, Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, το συγκρότημα Εν Χορδαίς (Καλλ. διεύθυνση: Κυριάκος Καλαϊτζίδης), οι ηθοποιοί: Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Ήμελλος, Αμαλία Μουτούση, Όλια Λαζαρίδου και οι παιδικές χορωδίες της Σχολής Χιλλ (διδασκαλία: Κορίνα Παπαδόδημα) και της Ελληνογερμανικής Αγωγής (διδασκαλία: Χρύσα Αποστολάτου). 
Συμμετείχε και η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου. Με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία ψάλαμε τον περίφημο ύμνο "Φως ιλαρόν" (Επιλύχνιος Ευχαριστία), που σίγουρα είναι πρωτοχριστιανικός - αποδίδεται στον μάρτυρα Αθηνογένη (3ος αι.) - και χαρακτηρίζει την ακολουθία του Εσπερινού. Αποδώσαμε τον ύμνο στο θαυμάσιο αρχαίον μέλος, που παραπέμπει πιθανότατα σε μουσικές της αρχαίας Ελλάδας (ψαλμούς που συνόδευαν τις θυσίες στον αρχαίο κόσμο). 
Η ΕΛ.ΒΥ.Χ. εισόδευσε στη σκηνή του Ηρωδείου με το μέγα προκείμενο "Τις Θεός μέγας" στο μέλος του Πέτρου Μπερεκέτη και εξήλθε με στίχους από τον ψαλμό 135 (Εξομολογείσθε τω Κυρίω), σε ήχο δ' λέγετο, κατά την αγιορείτικη προφορική παράδοση. 
Π.Α.Α.
Η Λυδία Κονιόρδου και ο Λυκούργος Αγγελόπουλος κατά τη γενική πρόβα, το Σάββατο 15 Ιουνίου
Διονύσης Σαββόπουλος, Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοος Ιωαννίδης και παιδικές χορωδίες επί σκηνής 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική η συμμετοχή του κ. Ανδριόπουλου στην εκδήλωση της EUROPA NOSTRA.
Η παρουσία του λαμβάνει πλέον Ευρωπαικές διαστάσεις !

Related Posts with Thumbnails