Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ "1821" ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΚΟΥΡΗ

Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, η παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Αθηνάς Κακούρη με τίτλο «1821: Η αρχή που δεν ολοκληρώθηκε» (εκδόσεις Πατάκη).
Για το βιβλίο μίλησαν: η Αναπλ. Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής & Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωσταντίνα Ε. Μπότσιου, και η Ζωή Αντωνοπούλου-Τρεχλή, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Αχαϊας, η οποία και προλογίζει το βιβλίο. 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη.


Στο νέο αυτό βιβλίο της η αγαπημένη της Ιδιωτικής Οδού συγγραφέας Αθηνά Κακούρη εξηγεί συνοπτικά το πώς και γιατί διατηρήθηκε ο ελληνισμός ζωντανός στα τετρακόσια χρόνια της τουρκοκρατίας και αφηγείται τα κύρια γεγονότα, –πολεμικά, πολιτικά και διπλωματικά– των δέκα ετών από την Επανάσταση του 1821 ως τη δολοφονία του Καποδίστρια το 1831. Αυτόν βλέπει ως κυρίαρχη μορφή, και επισημαίνει τις δυνάμεις εκείνες που τον εμπόδισαν τότε να δημιουργήσει κράτος, φτάνοντας ως και στη δολοφονία του. 
Η εικονογράφηση στόχο έχει κυρίως την καλύτερη κατανόηση της στρατηγικής. Ο τρόπος της γραφής είναι απλός και άμεσος, τα ονόματα και οι ημερομηνίες περιορισμένες, ενώ γίνονται αναφορές και συσχετισμοί που βοηθούν τον αναγνώστη –παιδί ή ενήλικα– να συναισθανθεί το πόσο αυτό το παρελθόν επηρεάζει τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, άρα τη ζωή του. Γι' αυτό και η συγγραφέας χρησιμοποιεί το εύρημα του β' ενικού προσώπου. Για να ...ταρακουνήσει τον αναγνώστη, ανοίγει, π.χ., το βιβλίο της ως εξής: "Εσύ, λοιπόν, ποιος είσαι;"
Το 1821 της Αθηνάς Κακούρη (τις διορθώσεις επιμελήθηκε ο επίσης φίλος της Ιδιωτικής Οδού φιλόλογος Δημήτρης Καραδήμας) είναι συναρπαστικό. Είναι ιδανικό, θα έλεγα, για σχολικό εγχειρίδιο, με δεδομένη την απαξίωση της ιστορίας - και δη της ελληνικής - στο σύγχρονο σχολείο. Η ιστορία σαν μυθιστόρημα, θα μπορούσαμε να πούμε.


Σε πρόσφατη συνέντευξή της και στο ερώτημα τι ξέρουν οι Έλληνες για το 1821, η Αθηνά Κακούρη απαντά: 
Φοβούμαι ότι ξέρουν πολύ λίγα. Αυτό αφενός είναι φυσικό: Έχουμε τη μακρύτερη Ιστορία, διπλή και τρίδιπλη απ’ όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη – κάπου τέσσερες χιλιάδες χρόνια. Ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να την ξέρουν, έστω και χοντρικά, όλη. Από την άλλη μολονότι η λογοτεχνία (πεζό και ποίηση) έχει αφιερώσει πολλά στο ιστορικό μυθιστόρημα, τα σύγχρονα μέσα –κινηματόγραφος και τηλεόραση– αδιαφορούν για την ιστορική μας μνήμη ή καταπιάνονται να τη στρεβλώσουν. Αποτέλεσμα: χαλάει κόσμο το Downton Abbey ή ο Σουλεϊμάν, αλλά δε θα βρείτε ούτε μία ταινία της προκοπής για την οθωνική μας εποχή, π.χ., όταν δημιουργείται η πανέμορφη νεοκλασική Αθήνα, ή για τους εκπληκτικούς Βαλκανικούς Πολέμους. Άμα σκεφτείτε πώς τη δημόσια τηλεόραση την πληρώνουμε εσείς κι εγώ, θα οδηγηθείτε σε συμπεράσματα θλιβερά.
Ευχόμαστε στην αειθαλή κυρία Αθηνά Κακούρη πάντα να μας κρατάει σε εγρήγορση και να μας υποδεικνύει με το έργο της μια ζωή εν επιγνώσει. 

Στο βήμα η Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας Κωσταντίνα Ε. Μπότσιου
Ομιλεί η φιλόλογος Ζωή Αντωνοπούλου-Τρεχλή
Ο Πρόεδρος  του Μουσείου Αντώνιος Βογιατζής

1 σχόλιο:

Χρήστος Δρούγκας είπε...

Η μέχρι τώρα παρουσία της Κυρίας
Αθ.Κακούρη στά ελληνικά γράμματα
αποτελεί εγγύηση για τήν ιστορία
που παραδίδει γιά μελέτη σέ νέους
και σ΄εμάς τούς.....παλαιότερους.
Εύχομαι στήν κα Κακούρη κι'αυτό
το βιβλίο της να γίνει μπέστ-σέλερ
και νά ωφελήσει -πρωτίστως- τούς
νέους της πατρίδος μας.

Related Posts with Thumbnails