Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

"Δέκα και μια νύχτες" του Γιώργου Κουρουπού σ' ένα πραγματικό ρεσιτάλ για φωνή και πιάνο

Φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός 
Μια εξαίσια συναυλία, πραγματικά Μουσική Ποιητική, προχθές 18 Δεκεμβρίου το βράδυ στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας
Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών παρουσίασε τον Κύκλο τραγουδιών Δέκα και μία νύχτες, για φωνή και πιάνο, του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού σε ποίηση Σολωμού, Σαραντάρη, Παμπούδη, Κακάρογλου, Βαρβέρη, Ελύτη, Εγγονόπουλου, Καρυωτάκη, Εμπειρίκου, Ηλιοπούλου, Ρίτσου και τραγούδια σε ποίηση Σαπφούς, Ελύτη, Ηλιοπούλου, Αποστολοπούλου, Λόρκα. 
Ερμήνευσαν η σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη και η πιανίστα Τίνα Ορφανού. 
Αυτό το αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Κουρουπού πραγματοποιήθηκε και με αφορμή τα 70χρονα του συνθέτη. Συνέπεσε δε με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, δηλ. του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. 
Ακούγοντας τα τραγούδια του Κουρουπού σκέφτηκα ότι στην αντίληψή του για το τραγούδι έχει επηρεαστεί σαφώς από τον Μάνο Χατζιδάκι, με τον οποίο συνδεόταν στενά από παλιά, αλλά σε μια πιο λόγια, ας την πούμε έτσι, εκδοχή. Η μελωδία, ο ρυθμός, το ηχόχρωμα, αναδεικνύουν το λόγο, διατηρώντας ταυτόχρονα η μουσική την αυτονομία της. Αυτή η ισορροπία δεν είναι αυτονόητη και εύκολη. Η αρχιτεκτονική του τραγουδιού είναι μια υπόθεση σχοινοβασίας και ο Κουρουπός νομίζω ότι έχει αποδειχθεί ικανός σχοινοβάτης. 
Αποκάλυψη της βραδυάς η σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη. Αναμφισβήτητα έχει ήδη διαγράψει μια ενδιαφέρουσα πορεία στον χώρο του λυρικού τραγουδιού, αλλά στα τραγούδια του Κουρουπού νομίζω πως έλαμψε! Η τεχνική της στην υπηρεσία της έκφρασης, γιατί ήταν εξαιρετικά εκφραστική, χωρίς να υπερβαίνει το μέτρο. Τραγούδησε με πάθος, κι αυτό σημαίνει πως ενδιέτριψε στα τραγούδια του Κουρουπού και δεν μελέτησε για να κάνει απλώς μια καλή ερμηνεία. 
Η συνοδεία, βέβαια, της Τίνας Ορφανού στο πιάνο συνέβαλε καθοριστικά στην όλη ερμηνεία, αφού δεν επρόκειτο για μια τυπική συνοδεία, αλλά για σύμπραξη ισότιμη με στόχο την ανάδειξη του μέλους. 
Ήταν μια βραδυά – ύμνος στη μελοποιημένη ποίηση και ήταν σημαντικό ότι παραβρέθηκαν πολλοί συνθέτες και ποιητές και μουσικοί, γεγονός που σημαίνει και την πηγαία τιμή στον συνθέτη και την προσφορά του στην ελληνική σύγχρονη μουσική. 
Π.Α.Α. 
Ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός στο διάλειμμα της συναυλίας με την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και την πιανίστρια Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails