Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΜΩΝΙΔΗ


Το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο, σε συνεργασία με το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε από τις 24 Ιουνίου έως και αύριο 7 Ιουλίου στο Παλιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα την Απολογία του Σωκράτη. 
Οι παραστάσεις ήταν στην αγγλική γλώσσα, με σκοπό και τους ξένους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Το βάρος της παράστασης σηκώνει ένας ηθοποιός, ο οποίος υποδύεται τον απολογούμενο Σωκράτη, αφηγούμενος το κείμενο του Πλάτωνα. Ο ηθοποιός αυτός είναι ο Γιάννης Σιμωνίδης, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale, διετέλεσε Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, Διευθυντής του τμήματος Τηλεπικοινωνιών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοφωνίας – Cosmos Fm –  στη Νέα Υόρκη, και είναι ιδρυτής και διευθυντής του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης, που φέτος συμπληρώνει 32 χρόνια συνεχούς δράσης. 
Ένας άνθρωπος ο οποίος επί μιάμισι ώρα καθήλωσε χθες το κοινό που είχε κατακλύσει το Παλιό Πανεπιστήμιο (έλληνες και ξένους), νεανικό στην πλειοψηφία του, εκφέροντας μοναδικά το απαράμιλλο κείμενο και κατορθώνοντας να αντηχεί στ' αυτιά μας ακόμα η ερμηνεία του: 
"Πως εσύ, αγαπητέ μου, όντας Αθηναίος πολίτης της πιο μεγάλης και της πιο φημισμένης για τη σοφία της και τη δύναμή της πόλης, δεν ντρέπεσαι να φροντίζεις για τα χρήματα, πως θα αποκτήσεις περισσότερα, και για τη δόξα και τις τιμές, και να μην ενδιαφέρεσαι ούτε να νοιάζεσαι για τη φρόνηση και την αλήθεια και την ψυχή σου;" 


Η ερμηνεία του Γιάννη Σιμωνίδη στην Απολογία του Σωκράτη ήταν μια υπαρξιακή προσέγγιση, κι όχι απλώς μια καλοστημένη παράσταση. Θαυμαστό το γεγονός ότι ο λόγος ήταν γυμνός, δηλ. δεν υπήρχαν εφέ ή άλλα ευρήματα, παρά δέσποζε ο λόγος του Σωκράτη, όπως ακριβώς αρμόζει σ' ένα τέτοιο λόγο. 
Βαρύς ως θεατρικός μονόλογος η Απολογία. Όμως φαίνεται πως ο Γιάννης Σιμωνίδης το τόλμησε γιατί πίστευε πως ένα τέτοιο κείμενο "για λίγη περηφάνεια θα το άξιζε". 
Η Απολογία του Σωκράτη ανέβηκε το 2004 από το Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης και από τότε έχει παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία σε πάνω από 250 θέατρα, φεστιβάλ, σχολεία, πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό, την Ουρουγουάη, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Τουρκία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Μεγάλη Βρετανία. Κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Yale, το Columbia, το Michigan, το Cambridge, το Oxford και το Edinburgh συνδύασαν την παράσταση με διαδραστικά σεμινάρια σχετικά με τη Σωκρατική σκέψη, υπό τον συντονισμό του Γ. Σιμωνίδη. Άξιος εστι! 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails