Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΕΝΑ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΒΡΕΤΤΑΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ


φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.
Το ολοήμερο αφιέρωμα ξεκίνησε με προβολές εκπομπών και συνεντεύξεων για τον Ν. Βρεττάκο και το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα με τη συμμετοχή νεοελληνιστών καθηγητών διεθνούς εμβέλειας, όπως οι Vincenzo Rotolo και David Conolly,και ελλήνων καθηγητών και ερευνητών.
Η ημερίδα έκλεισε με απαγγελία κειμένων του ποιητή από τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο και με μελοποιημένα ποιήματά του που ερμήνευσαν οι: Δάφνη Πανουργιά, Παναγιώτης Ανδριόπουλος και Ελένη Καραβούζη (κιθάρα).

Ερμηνεύθηκαν, λοιπόν, τα εξής ποιήματα: Το Μεγαλυνάρι, σε μουσική Τερψιχόρης Παπαστεφάνου, Της Σπάρτης οι πορτοκαλιές, μελοποιημένο από την Τατιάνα Ζωγράφου (η οποία ήταν παρούσα) και το δίστιχο Γαλήνη σε μουσική Ελένης Καραβούζη (πρώτη εκτέλεση). Επίσης, ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος με τη συνοδεία της Ελ. Καραβούζη στην κιθάρα απήγγειλε το ποίημα "Αν δεν μου 'δινες την ποίηση Κύριε".
Την εκδήλωση χαιρέτισε η ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά, ενώ αναγνώστηκε και χαιρετισμός του ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση, που συντόνισε η Καλή Κυπαρίσση, με θρησκευτική, θα έλεγα, ευλάβεια. Πραγματικά η όλη διοργάνωση ήταν εξαιρετική.


Κική Δημουλά και Τατιάνα Ζωγράφου
Κική Δημουλά και Δάφνη Πανουργιά
Η συνθέτρια Τατιάνα Ζωγράφου με τον Κώστα Βρεττάκο, γιο του ποιητή
Ο νεοελληνιστής Vincenzo Rotolo με τις μουσικούς Δάφνη Πανουργιά, Τατιάνα Ζωγράφου και Ελένη Καραβούζη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails