Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ: Ο ορισμός της αξιοπρέπειας!


Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ Γρηγόρης Μπέκος πήρε μια συνέντευξη από την αγαπημένη συγγραφέα της Ιδιωτικής Οδού κυρία Αθηνά Κακούρη. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε χθες, Κυριακή 15 Ιανουαρίου και μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη εδώ.
Θέλω απλώς να υπογραμμίσω μερικές αλήθειες που επισήμανε ορθά ο δημοσιογράφος για την περίπτωση της Αθηνάς Κακούρη. Γράφει:
"Η 84χρονη Αθηνά Κακούρη, η ακάµατη γιαγιά της ελληνικής λογοτεχνίας σήµερα, συγγραφέας µε αναγνωρισµένη πορεία στο ιστορικό και στο αστυνοµικό µας µυθιστόρηµα (και διήγηµα), έχει ένα γάργαρο γέλιο και βάζει µπροστά από κάθε της πρόταση το ρήµα νοµίζω".
Ναί, η Αθηνά Κακούρη είναι ακάματη! Η όρεξή της για δουλειά, για έρευνα, η δίψα της για καινούργια πράγματα, η φυσικότητα με την οποία κινείται, είναι δυσεύρετα χαρακτηριστικά στις μέρες μας, ακόμα και για νέους ανθρώπους. Είναι πάντα πρόσχαρη και δοτική, χωρίς να χάνει ποτέ την σοβαρότητα που την διακρίνει σε κάθε ενέργειά της. Και προτάσσει το νομίζω, γιατί είναι άνθρωπος άτυφος. Η αστική της καταγωγή δεν της επιτρέπει να φερθεί σαν επηρμένος φελλός, παρά την ευρύτατη πλέον απήχηση του έργου της.
Θα έλεγα, με μια κουβέντα, ότι η Αθηνά Κακούρη είναι ο ορισμός της αξιοπρέπειας!
Ακάματη, λοιπόν, καθώς είναι - και αστείρευτη - μας έδωσε άλλο ένα βιβλίο με τίτλο Πασαδόροι και Βαστάζοι, από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Δύο είδη ανθρώπων υπάρχουν σ’ αυτόν τον κόσµο, σύµφωνα µε µία διασκεδαστική θεωρία που συναντάμε στο καινούργιο της βιβλίο: οι πασαδόροι και οι βαστάζοι. Οι πρώτοι «περνούν µια ζωή να πασάρουν τις υποχρεώσεις τους στους άλλους», ενώ οι δεύτεροι µια ζωή «να τις δέχονται υποµονετικά στους ώµους τους». «Επρόκειτο για το αστείο ενός φίλου» αποκάλυψε η συγγραφέας στον Γρηγόρη Μπέκο, εξηγώντας πώς, εµπνευσµένη από τα «Παραµύθια της Χαλιµάς», «έδεσε» σ’ ένα µυθιστόρηµα έντεκα παράταιρες ιστορίες, αλλά απολύτως αντιπροσωπευτικές του έργου της.
Αλλά στο βιβλίο θα επανέλθουμε με νεώτερη ανάρτηση.
Επί του παρόντος ευχόμαστε από καρδιάς στην κυρία Αθηνά Κακούρη Καλή χρονιά με υγεία και αμείωτη ένταση ζωής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails