Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗ


Όπως ήδη έχουμε γνωστοποιήσει και σε άλλες αναρτήσεις μας, αύριο Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου  και ώρα 8.30 το βράδυ η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τη διεύθυνση του ιδρυτού της Λυκούργου Αγγελόπουλου,  θα πραγματοποιήσει μια ξεχωριστή συναυλία, κατά την οποία θα ερμηνεύσει τρία μαθήματα του περίφημου Βυζαντινού Μαΐστορος Ιωάννη του Κουκουζέλη. 
Η συναυλία θα γίνει στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" (πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση) και η είσοδος είναι ελεύθερη με το κοινό.
Με αφορμή αυτή τη νέα σπουδή, θα λέγαμε, της ΕΛ.ΒΥ.Χ. στο έργο του Κουκουζέλη, ανατρέχουμε σε παλαιότερες ηχογραφήσεις της μαθημάτων του κορυφαίου μαϊστορα. 
Παραθέτουμε, λοιπον, σήμερα δύο ψαλμικούς στίχους, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον ψηφιακό δίσκο της ΕΛ.ΒΥ.Χ. JAD C 129.
Ο πρώτος: "Τότε λαλήσει προς αυτούς εν οργή αυτού, λέγε αλληλούϊα", σε ήχο πλ. δ'. Πρόκειται για το α' ημιστίχιο του ψαλμικού στίχου "τότε λαλήσει...", από το πρώτο κάθισμα του Ψαλτηρίου, που ψάλλεται στον Εσπερινό. Χαρακτηριστικό της δομής του στίχου αυτού είναι η πλατειά μελισματική ανάπτυξη του κειμένου και η μετέπειτα εμπνευσμένη μελισματική επεξεργασία του "Αλληλούϊα" σε τρεις ενότητες.

Ο δεύτερος: "Τους οδόντας αυτού βρύξει και τακήσεται, αλληλούϊα", σε ήχο δ' (άγια). Πρόκειται για μέρος του στίχου 10 του ψαλμού 111. Το μέλος είναι σαφώς ευρηματικό και τα τρία αλληλούϊα που ακολουθούν είναι εντυπωσιακά. Η εναλλαγή των ήχων με τρόπο ιδιοφυή, αποδεικνύει τη δεινή συνθετική ικανότητα του Κουκουζέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails