Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΤΗΣ Μ.τ.Χ.Ε. ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΣΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. Λεωνίδας Αστέρης

Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως, 6 Δεκεμβρίου 2011
φωτογραφίες: Γιάννης Μαραζιώτης
Στα πλαίσια των εορτασμών «Πρωτοκλήτεια 2011», της μνήμης του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου των Πατρών, ο οποίος τυγχάνει και ιδρυτής της Εκκλησίας της Πόλεως, η Χορωδία του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέρα της Πόλης, με επί κεφαλής τον Άρχ. Πρωτοψάλτη της Μ.Χ.Ε. Μουσικολ. κ. Λεωνίδα Αστέρη, μετέβη στην Πάτρα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, ύστερα από πρόσκληση της Ι. Μητροπόλεως Πατρών και του Κέντρου Τέχνης Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής – Χορός Ψαλτικής «ΚΛΕΙΔΑ». Η συναυλία έλαβε χώρα την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011.
Σύλλογος Μουσικοφίλων υπό τον Άρχοντα Λεωνίδα Αστέρη
Οι δύο χοροί εκτέλεσαν άριστα με πολίτικο ύφος τα διάφορα μουσικά μαθήματα που παρουσίασαν, με αποκορύφωμα τον ύμνο «Σε υμνούμεν…» του αειμνήστου Πρωτοψάλτη Κωνσταντίνου Πρίγγου, σε μονωδία του Άρχ. Πρωτοψάλτη και ακολούθως όλοι μαζί έψαλαν τον ύμνο «Άξιον Εστίν…» του αειμνήστου Πρωτοψάλτη Ιάκωβου Ναυπλιώτου. Το πρόγραμμα των ύμνων που εψάλησαν παρουσίασε ο κ. Στυλιανός Μπερμπέρης.
Στυλιανός Μπερμπέρης
Στην εκδήλωση μίλησε ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Τατάρνης Ευρυτανίας π. Δοσίθεος Κανέλος με θέμα «Αγέρας Βοσπορινός». Γνωστός ο π. Δοσίθεος για τον έρωτα του προς την Βασιλίδα των Πόλεων, με γλαφυρότητα σκιαγράφησε την προσωπικότητα του τιμώμενου Άρχ. Πρωτοψάλτη και ανέφερε προσωπικές του εμπειρίες και γεγονότα από τις συχνές επαφές του με τον τιμώμενο.
Ο Ηγούμενος Δοσίθεος, εραστής της Πόλεως και του Τυπικού της Εκκλησίας
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος του Κέντρου Τέχνης κ. Μιχαήλ Κυδωνιάτης, ο Πρόεδρος του Συνδ. Μουσικοφίλων Πέρα κ. Στυλιανός Φλοίκος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», ο καλλιτεχνικός Διευθυντής και χοράρχης του Χορού Ψαλτικής «ΚΛΕΙΔΑ» Μουσικολ. κ. Δημήτριος Γαλάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητα τού κ. Αστέρη και στην αδελφοποίηση των δύο σωματείων. Ακολούθησε ομιλία του Άρχ. Πρωτοψάλτη κ. Λεωνίδα Αστέρη, ο οποίος κυρίως τόνισε το γεγονός της διατηρήσεως της ψαλτικής παραδόσεως και αποφυγής νεωτερισμών, οι οποίοι δυστυχώς συνηθίζονται τον τελευταίο καιρό στον ελλαδικό χώρο. Ακολούθησε απονομή πλακετών και αναμνηστικών πτυχίων στον τιμώμενο χοράρχη και στα λοιπά μέλη της χορωδίας.
Ο Δημήτριος Γαλάνης ομιλεί για τον Άρχοντα Λεωνίδα Αστέρη
Την εκδήλωση επισφράγισε ο Σεβ. Μητροπ. Πατρών κ. Χρυσόστομος, εψάλη ο Πολυχρονισμός της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και η φήμη του Σεβ. Μητροπ. Πατρών.
Την εκδήλωση τίμησαν πλην των αναφερθέντων ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Μάξιμος, πολλοί κληρικοί και άρχοντες του τόπου, καθώς και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τον Ι. Ναό.
Μ. Αρχιδιάκονος Μάξιμος
Το Σάββατο τα μέλη της χορωδίας επισκέφτηκαν τις μουσειακές εγκαταστάσεις της φημισμένης οινοπαραγωγικής μονάδας των Πατρών Αχαΐα CLAUSS, η οποία οινοποιεί από το 1864, όπου μας ξενάγησε η γλυκύτατη κ. Χριστοφόρα Μανούσου, χημικός - οινολόγος. Κατά την ξενάγηση εντυ-πωσιάστηκαν όλοι από τα υπερμεγέθη βαρέλια, ορισμένα εκ των οποίων είχαν ανάγλυφες πα- ραστάσεις του θεού Διόνυσου και ένα εξ αυτών έφερε τη σφραγίδα της Α.Θ.Π. προς τιμή της επίσκεψης του εκεί στις 21 Οκτωβρίου 2000. Η ξεναγός μας δεν παρέλειψε να μας προσφέρει να γευτούμε την περίφημη ποικιλία «Μαυροδάφνη Πατρών».
Ακολούθως προσκυνήσαμε σε άλλους Ναούς και Ι. Μονές και το βράδυ περνώντας από την περίφημη κρεμαστή γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου επισκεφτήκαμε την Ναύπακτο.
Χορός Συλλόγου Μουσικοφίλων Πέρα
Την Κυριακή στον Ι. Ναό του Αγίου Ανδρέα κατά τη θ. λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπ. Πατρών κ. Χρυσοστόμου, έψαλαν εμμελέστατα στο δεξί αναλόγιο ο Άρχ. Πρωτοψάλτης της Μ. Χ.Ε. κ. Λεων. Αστέρης με στελέχη της χορωδίας και στο αριστερό ο Χορός «ΚΛΕΙΔΑ» με χοράρχη τον κ. Δημ. Γαλάνη. Την Κυριακή, προ της εορτής του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα τιμώνται οι τοπικοί Άγιοι Μάρτυρες Αχαΐας. Κατάμεστος πραγματικά ο μεγαλοπρεπής Ι. Ναός από πιστούς, οι οποίοι προσήλθαν να τιμήσουν τη μνήμη των αγίων των αλλά και να γευτούν αυτή τη μουσική πανδαισία που πρόσφεραν οι ιεροψάλτες «εν ενί στόματι και μια καρδία» από τα δύο ψαλτικά αναλόγια.
Χορός "Κλείδα" υπό τον Δημήτριο Γαλάνη
Την Κυριακή κουρασμένοι σωματικά αλλά ξεκούραστοι και ανάλαφροι ψυχικά, από όσα ζήσαμε, επιστρέψαμε στην αγαπητή Πόλη μας.
Πραγματικά οι φιλοξενούντες κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να μη μας λείψει τίποτε. Εγκατέλειψαν για χάρη μας τις εστίες τους, τις οικογένειές τους, για να μας συνοδεύουν.
Ηγούμενος Δοσίθεος
Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες, τους συγχαίρουμε για το δύσκολο έργο της μετάδοσης της μουσικής παράδοσης στις νέες γενιές, που επιτελούν και τους ευχόμαστε καλή δύναμη και πρόοδο στις προσπάθειές τους.
Πέρα 4 Δεκεμβρίου 2011
ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Οι δύο χοροί εκτέλεσαν άριστα με πολίτικο ύφος"!!! Τι άλλο θα ακούσουμε!!! Η Κλείδα μέσα στο πολίτικο ήτο! Η δε μονωδία του Χοράρχου της ("Εις το μνήμα σε επεζήτησε") ήρχετο απ' ευθείας από το... μνήμα του Ναυπλιώτου! Ήμαρτον Θεέ μου!

Related Posts with Thumbnails