Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΕΛΥΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ MARIO VITTI (Παρίσι, 1951)


Στο πλαίσιο του τριήμερου αφιερώματος στον Οδυσσέα Ελύτη (11-13/11)στο Ηράκλειο της Κρήτης - που περιλάμβανε συμπόσιο, εκθέσεις και συναυλία - την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου το απόγευμα, έγιναν και τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Ο Ελύτης στο φακό του Vitti», στο φουαγιέ του δευτέρου επιπέδου του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.
Ο Ιταλός, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, σπουδαίος νεοελληνιστής Μάριος Vitti, μας έχει κληροδοτήσει και ιστορικές, πια, φωτογραφίες, καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων κυρίως της λεγομένης γενιάς του '30.
Για το φωτογραφικό του έργο δείτε την παλαιότερη ανάρτηση της Ιδιωτικής Οδού Ιταλικό Γραφείο με Ελληνική θέα, που επιμελήθηκε ο φιλόλογος Δημήτρης Καραδήμας.


Η έκθεση αντλεί το υλικό της από το βιβλίο του Mario Vitti Γραφείο με θέα. Φωτογραφίες 1948-1981 που εκδόθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Στην συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζονται και οι έξι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Ελύτη, που τράβηξε ο Vitti στο Παρίσι το 1951. Ο Vitti έχει πει για εκείνη την συνάντηση:
«Συναντηθήκαμε στο ξενοδοχείο του, το Τριανόν, μια μέρα του Απριλίου του 1951, με μια άχνα στον ουρανό που φίλτραρε τον ήλιο. Φορούσε παπιγιόν γραβάτα. Δεν μπόρεσα να του πάρω πολλά λόγια. Μου μιλούσε αόριστα για βυζαντινή υμνογραφία – τα μόνα βιβλία που είχε πάρει μαζί του, έλεγε, ήταν αυτά. Αδύνατον να βγάλω συμπέρασμα για τα σχέδιά του. Αργότερα κατάλαβα ότι ετοιμαζόταν για το Άξιον εστί».
Όπως, βλέπετε, και από τις σχετικές φωτογραφίες, αγαπητοί συνοδίτες, οι Ελυτικές φωτογραφίες του Vitti εκτέθηκαν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης λιτά αλλά με ατμόσφαιρα.
Ο Mario Vitti συμμετείχε στις εργασίες του Συμποσίου και παρέστη, φυσικά, και στα εγκαίνια της έκθεσης των φωτογραφιών του, τις οποίες όταν τις έπαιρνε - πριν 60 χρόνια! - δεν φανταζόταν ίσως την σημερινή απήχησή τους. 
Οι φωτογραφίες  του Ελύτη από Ρώμη και Αθήνα ήταν σε οθόνες, σε διάφορες μεριές της αίθουσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails