Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

"Ποίηση και πραγματικότητα" απόψε στο Μέγαρο, στο Συμπόσιο για τον Ελύτη


φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Δεύτερη και τελευταία μέρα σήμερα του Συμποσίου για τον Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Τίτλος του Συμποσίου: "Ο εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα".
Το πρώτο μέρος σήμερα το απόγευμα ήταν αφιερωμένο στο ζήτημα της μετάφρασης του Ελύτη και είχε ως γενικό θέμα: "Μεταγλώτισση - Οικουμενικότητα".
Το δεύτερο μέρος ήταν ένα στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ποίηση και Πραγματικότητα» υπό την προεδρία της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Μίλησαν κατά αλφαβητική σειρά: η ποιήτρια Κική Δημουλά,  ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, ο ζωγράφος Χρόνης Μπότσογλου, ο διεθνούς φήμης φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος και ο καθηγητής ψυχιατρικής Θανάσης Τζαβάρας. 
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, το οποίο είχε κατακλύσει την αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Η Κική Δημουλά τελείωσε την ομιλία της λέγοντας: "Ο Ελύτης είναι παρών. Όπως και να γραφεί, με όμικρον ή με ωμέγα, είναι το ίδιο". 
Ο Γιώργος Κουρουπός αναφέρθηκε στο αξιακό σύστημα του ποιητή και τόνισε τη σημασία που έχουν στην ποίησή του έννοιες όπως: διαφάνεια, καθαρότητα, υπέρβαση, φως, ολιγάρκεια κ.α., υπογραμμίζοντας την απίστευτη συνοχή που έχει η σκέψη του.
Ο Χρόνης Μπότσογλου αναφέρθηκε στην ελληνικότητα της γενιάς του '30 και στον Ελύτη, καθώς και στο δοκίμιο του ποιητή για τον ζωγράφο Θεόφιλο, κάνοντας και μια αναφορά σε κάποια από τα κολάζ του.
Ο Δημήτρης Νανόπουλος μας είπε ότι ο Ελύτης υπό άλλες συνθήκες "θα ήταν ένας εκπληκτικός θεωρητικός φυσικός"! Και στάθηκε σ' αυτό που είχε πει ο ποιητής σε μια συνέντευξή του το 1958: "Ο Ελληνισμός επέτυχε ως γένος, αλλά απέτυχε ως κράτος".
Τέλος, ο Θανάσης Τζαβάρας αναφέρθηκε σε στιγμιότυπα από την γνωριμία του με τον Ελύτη.
Δημήτρης Νανόπουλος
Ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός με την Κική Δημουλά
Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου με τον σκηνοθέτη Μάνο Ευστρατιάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails