Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Γ' ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Με επιτυχία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 οι εργασίες του πρώτου κύκλου του Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη που έγιναν στη Σκιάθο και διοργανώθηκαν από την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών και τον Δήμο Σκιάθου.
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος πήγε στη Σκιάθο γι' αυτό το σκοπό.
Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος καλωσόρισε στην Σκιάθο τον Αρχιεπίσκοπο και όλους τους συνέδρους, ενώ παράλληλα συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του συνεδρίου και της προβολής του προσώπου του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.
Το πρωί της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Χαλκίδος παρακολούθησαν μέρος των εισηγήσεων του συνεδρίου και στη συνέχεια επισκέφθηκαν την ιστορική Ιερά Μονή της Ευαγγελιστρίας Σκιάθου, το Σπίτι-Μουσείο Παπαδιαμάντη καθώς και τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών της Σκιάθου, όπου προσκύνησαν και την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Εικονίστριας, Πολιούχου της Νήσου.

Οι συμμετοχές στο Συνέδριο ήταν πολλές και όπως έλεγαν οι διοργανωτές «πολύ υψηλότερες σε ποιότητα από αυτές του προηγούμενου Β΄ Διεθνούς Συνεδρίου». Η αίθουσα συνεδρίων του Skiathos Palace, που φιλοξένησε αφιλοκερδώς τις εργασίες του συνεδρίου, ήταν πάντα γεμάτη ενώ αίσθηση έκανε η παρουσία αρκετών μαθητών από το Λύκειο του νησιού.
Oι εισηγήσεις ήταν επίσης πολλές και κυμάνθηκαν σε πολλά πεδία. Ανάμεσα τους ξεχώρισαν η ομιλία του π. Λάμπρου Καμπερίδη από τον Καναδά, ο οποίος παρουσίασε το μεταφραστικό έργο του Παπαδιαμάντη ως μια «μετάφραση του κόσμου», επίσης οι ομιλίες της Μαίρης Λεφάκη και της Δώρας Μέντη για την Αθήνα του Παπαδιαμάντη, οι πολλές ομιλίες για την παρουσία της γυναίκας στον παπαδιαμαντικό κόσμο (Μαρία Γκασούκα κ.ά), οι συσχετισμοί που έκαναν ο Κ. Κουτούμπας και ο Δ. Δ. Τριανταφυλλόπουλος για το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με αυτό του συγγενούς του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη κ. ά.
Το δεύτερο μέρος του Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου θα διεξαχθεί στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2011 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το θέμα του: «Ο Παπαδιαμάντης μεταφράζων και μεταφραζόμενος» με πολλές ελληνικές και ξένες παρουσίες.
Με πληροφορίες από την Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος και Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails