Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Η ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΞΑΡΧΑΚΟ


Τιμητική Συναυλία - αφιέρωμα στον μεγάλο έλληνα συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια των φετινών 19ων Δημητρίων, τα οποία διοργανώνει κάθε χρόνο ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 το απόγευμα, στο νέο Συνεδριακό Κέντρο της Αντιπεριφέρειας Ευβοίας, από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Πνευματικού Κέντρου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, υπό την διεύθυνση του μουσικού και θεολόγου Δημήτρη Παπαθανασίου.
Στη συναυλία παραβρέθηκε ο ίδιος ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος τιμήθηκε από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο με τον Χρυσό Σταυρό του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, για την σπουδαία προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό.
Νομίζω - μάλλον είμαι σίγουρος - πως πρώτη φορά τιμάται ο Σταύρος Ξαρχάκος από μια Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και νομίζω ότι για πρώτη φορά τιμάται ένας δημιουργός του νεοελληνικού μας βίου, ο οποίος δεν έχει άμεση σχέση με την τρέχουσα θρησκευτικότητα. 
Η πρωτοβουλία της Μητροπόλεως Χαλκίδος - και του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δημητρίου - είναι όντως πρωτοποριακή, καθώς η Εκκλησία ανοίγεται σε πρόσωπα και εποχές που δεν είναι της άμεσης "δικαιοδοσίας" της, αλλά που θα έπρεπε να την αφορούν, καθώς είναι ένα κομμάτι του πρόσφατου πολιτισμού μας, διόλου ευκαταφρόνητο. 
Ελπίζω η μεν Μητρόπολη Χαλκίδος να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, και το παράδειγμά της να μιμηθούν και άλλες Μητροπόλεις, αφού οι άνθρωποι της τέχνης και των επιστημών στη χώρα μας μπορεί να μην έχουν στενή σχέση με την εκκλησιαστική ζωή, μοχθούν όμως και αυτοί για το πνεύμα και την υψηλότερη δυνατή έκφραση του ανθρώπου. Άρα, η Εκκλησία πρέπει και αυτούς να τους συναντήσει και να διαλεχθεί μαζί τους σοβαρά.
Και καθώς η Καθημερινή της Κυριακής μας χαρίζει αυτό τον καιρό ψηφιακούς δίσκους με σπουδαία έργα του Σταύρου Ξαρχάκου που άφησαν εποχή, καλό είναι να επανανακαλύψουμε το συνθέτη και τις εξαίσιες μουσικές του.
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails