Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Έρχομαι ...στην Παρθένο της Σικίνου πριν να υπάρξει...


Η Παντοχαρά του Ελύτη, το αφιέρωμα του ποιητή στην Παναγία, βρίσκεται σε σημείο που έχει ανατολικά το Μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής και δυτικά τη χώρα της Σικίνου. Αγναντεύει το Βορρά και το Αιγαίο πέλαγος, ενώ στο βάθος φαίνεται η νήσος Σίφνος.
Το εκκλησάκι αποτελούσε επιθυμία του νομπελίστα ποιητή μας, την οποία είχε εκφράσει στην Ιουλίτα Ηλιοπούλου τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Εκείνη, δέκα χρόνια τώρα -θεμελιώθηκε το 2001- και ύστερα από πολλές δυσχέρειες, φρόντισε ευλαβικά, παρ' ότι δεν θα είναι μια εκκλησία ιδιωτική αλλά ανοιχτή για τους κατοίκους του νησιού, να εκπληρώσει το τάμα.


Επί προεδρίας Γιώργου Μάναλη από την τότε κοινότητα Σικίνου παραχωρήθηκε μια μικρή έκταση και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου ανέλαβε την οργάνωση, τα έξοδα, την όλη υλοποίηση της επιθυμίας του Ελύτη. Ο μηχανικός Λάμπρος Κωστάκης, ο αγιογράφος Α. Σκαλιώτης και τεχνίτες του νησιού, ο Μιχάλης Κιμουλιάτης με το γιο του, εργάστηκαν για να υλοποιηθεί το έργο που αρχιτεκτονικά επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Σαμαράς.
Ενας χώρος απλός, λιτός, αιγαιοπελαγίτικος, επάνω στον «αέρα» που βλέπει ανεμπόδιστα τη θάλασσα.

Τα Θυρανοίξια της Παναγίας της Παντοχαράς θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο Σάββατο 6 Αυγούστου στις 10.30 το πρωί από τους ιερείς του νησιού. Σε όσους θα συμμετέχουν στην τελετή θα προσφερθεί και το παραδοσιακό παστέλι με σικινιώτικο μέλι.
Το βράδυ στις 9 στην πλατεία της Παντάνασσας θα λάβει χώρα ένα αφιέρωμα στον Oδυσσέα Ελύτη, με τη συμμετοχή των μουσικών Γιώργου Κουρουπού και Σπύρου Σακκά, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μαζί με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου ένα πρόγραμμα με τίτλο: «Με το Λύχνο του Άστρου».


Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό, σε όλους τους κατοίκους του νησιού και στους επισκέπτες του καλοκαιριού.
Επιθυμία όλων των μόνιμων κατοίκων της Σικίνου είναι οι εκδηλώσεις αυτές να μην έχουν κοσμικό χαρακτήρα αλλά να αποτελέσουν σύμβολο μνήμης για τον σπουδαίο Οδυσσέα Ελύτη.

Ο Ελύτης δεν πήγε ποτέ στη Σίκινο. Αλλά θα είναι πλέον εσαεί εκεί με την Παναγία του την Παντοχαρά.

2 σχόλια:

Anastasios είπε...

Ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά προκαλεί τούτη η είδηση, για την Παντοχαρά (και τι χαρούμενη ονομασία!), ιδιαίτερα μάλιστα τέτοιες ημέρες, που είναι αφιερωμένες στην Παναγιά, του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά και του κόσμου όλου!

Ανώνυμος είπε...

Καλή διαμονή!Με πας 4 χρόνια πίσω,
όταν κι εγώ την είχα επισκεφθεί
και είχα φθάσει στο βορειοδυτικό άκρο της,όπου η αρχαιότητα σμίγει με το βυζάντιο!Κάθε απόγευμα πάει το λεωφορείο περνώντας από τοποθεσί
ες,που μερικές σου πιάνουν την ανά
σα!Ελπίζω να πας κ. Παναγιώτη και να δεις τους 2,αν δεν κάνω λάθος ναούς.Επίσης τα 2 χωριά με τις ξε
χωριστές ενορίες,που δεσπόζουν στην κορυφή ενός σαμαωτού λόφου και το μοναστήρι στην κορυφή του καιπολλά άλλα!
Τα νησάκια αυτά έχουν κάποια ζωή το καλοκαίρι,ενώ το χειμώνα απομο-
νώνονται!Και κάτι ακόμη,νομίζω ότι η Σίκινος έπρεπε να είναι στη μητρό
πολι Θήρας και όχι της Σύρου,ως εγ
γυτέρα σε εκείνην!Τέλος πάντων.Όλα καλά!

Related Posts with Thumbnails