Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΕΝΑΣ ΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ



Ο συλλογικός τόμος στα αγγλικά με τίτλο: «Ήσαν δε εκεί γυναίκες πολλαί»…Η συμμετοχή των Ορθοδόξων Γυναικών στην Οικουμενική Κίνηση (There were also many women there…The Participation of Orthodox Women in the Ecumenical Movement) που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος σε συνεργασία με το Πρόγραμμα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών «Οι Γυναίκες στην Εκκλησία και την Κοινωνία», περιέχει 18 κείμενα ορθοδόξων γυναικών, κυρίως εισηγήσεις από τη Διεθνή Διάσκεψη Ορθοδόξων Γυναικών που πραγματοποιήθηκε 8-12 Ιουνίου 2008 στο Βόλο με το ίδιο θέμα. Στις εισηγήσεις της Διάσκεψης προστέθηκαν και κείμενα συνέδρων με σκοπό τον εμπλουτισμό της ύλης και την ευρύτερη εκπροσώπηση γυναικών, διαφορετικών ηλικιών και τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Τα κείμενα που φιλοξενεί ο τόμος αναλύουν ιστορικά και θεολογικά θέματα που αφορούν τη συμμετοχή των ορθοδόξων γυναικών στην οικουμενική κίνηση, αναφέρονται στις προκλήσεις και τα ποικίλα ερωτήματα στα οποία οι γυναίκες θεολόγοι κλήθηκαν να απαντήσουν αλλά και σε ζητήματα, θεολογικά και ιστορικά, τα οποία συνεχίζουν να χρήζουν περαιτέρω μελέτης κι έρευνας στον ορθόδοξο χώρο. Παρουσιάζονται, επίσης γυναικείες μορφές που με το παράδειγμα τους, τη ζωή και το έργο τους αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης για πολλές Ορθόδοξες γυναίκες, όπως η Elizabeth Behr-Sigel, για την οποία η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με το Οικουμενικό Ινστιτούτο του Στρασβούργου και το ΠΣΕ διοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο στο Στρασβούργο, από 31 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2011 (βλ. σχετική ανάρτηση). Τέλος, στον τόμο φιλοξενούνται οι εμπειρίες γυναικών από διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα, εμπειρίες που, όπως οι ίδιες οι συγγραφείς δηλώνουν, εμπλουτίστηκαν από τη συμμετοχή τους στα οικουμενικά δρώμενα, επηρεάζοντας στη συνέχεια το πλαίσιο στο οποίο αυτές έδρασαν.
Οι συγγραφείς του τόμου διαλέγονται με θάρρος και παρρησία με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της συμμετοχής τους στην οικουμενική κίνηση· μιλούν με ειλικρίνεια και σθένος για τα οράματα, τις επιθυμίες και τις ματαιώσεις τους τόσο σε σχέση με τα οικουμενικά όσο και με όσα συμβαίνουν στις Εκκλησίες τους.
Εκδότριες του τόμου είναι η Δρ. Ελένη Κασσελούρη-Χατζηβασιλειάδη, Διδάσκουσα στο ΕΑΠ και Επ. Συνεργάτις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, η Dr. Fulata Mbano Moyo, Υπεύθυνη του Προγράμματος «Οι Γυναίκες στην Εκκλησία και την Κοινωνία» και η Αικατερίνη Πεκρίδου, Υπ. Δρ. του Trinity College του Δουβλίνου και Επ. Συνεργάτις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.
Το βιβλίο φιλοξενεί επίσης τα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης και το χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Προλογίζει ο Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και η Dr. Fulata Mbano Moyo.
Γράφουν μεταξύ άλλων:
Kyriaki Karidoyannes FitzGerald, Leonie Liveris, Tamara Grdelidze, Δήμητρα Κούκουρα, Αγγελική Ζιάκα, Σπυριδούλα Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Κατερίνα Καρκάλα-Ζορμπά, Natallia Vasilevich, Αναστασία Γκίτση, Olga Lossky, Teva Regule, Phoebe Farag Mikhail, Maria (Kouremenou) Khoury, Maha Milki Wehbe, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails