Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΟΤΑΝ Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΣΕ ΤΟΝ ΜΙΛΤΟ ΛΟΓΙΑΔΗ

Ήταν 20 Νοεμβρίου 1991. Η Ορχήστρα των Χρωμάτων είχε ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια άκρως δημιουργικής πορείας στο χώρο της συμφωνικής μουσικής. Με ανατρεπτικό ρεπερτόριο, με μουσικούς ακριβούς - σπουδαίους και γι' αυτό καλοπληρωμένους από τον ιδρυτή της Ορχήστρας - με ένα Μάνο Χατζιδάκι συνεχώς να μας εκπλήσσει. Όχι μόνο με το πάθος του, αλλά και με τις κάθε λογής προτάσεις του.

Σε εκείνη τη συναυλία, στις 20 Νοεμβρίου, στο ιστορικό, παλιό ΠΑΛΛΑΣ, μας γνώρισε τον νεαρότατο συνθέτη Αντώνη Ανισέγκο, αφού έπαιξε σε πρώτη εκτέλεση το έργο του Έξι παραλλαγές σ' ένα δημοτικό θέμα, γιορτάσαμε τα ογδοντάχρονα του Μενότι με το κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα (σολίστ ο Γιάννης Γεωργιάδης) και ο ίδιος ο Χατζιδάκις μας συνέστησε ένα νέο μαέστρο, τον έβγαλε στη σκηνή και μας τον παρουσίασε. 'Ηταν ο Μίλτος Λογιάδης, ο οποίος διηύθυνε την Ορχήστρα των Χρωμάτων στα περίφημα Πιθοπρακτά του Ιάννη Ξενάκη.


Ο Λογιάδης έγινε τελικά ο βοηθός του Χατζιδάκι και ο μόνιμος διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων μέχρι προχθές, οπότε και παραιτήθηκε υπό το βάρος της αφόρητης πίεσης των οικονομικών της Ορχήστρας και του πολύ αβέβαιου αύριο, ειδικά με τις παρούσες συνθήκες.

Ο Μίλτος Λογιάδης δούλεψε σκληρά 20 χρόνια τώρα. Τί σύμπτωση, πάνω στην εικοσαετία...

Με ποικίλες αντιξοότητες. Πιστός εν πολλοίς στο όραμα του Χατζιδάκι. Και μεις που ξέραμε εκείνη την περίοδο και τη λογική του Χατζιδάκι για την Ορχήστρα του, κατανοούμε πλήρως αυτό που είπε ο Μίλτος Λογιάδης στην επιστολή παραίτησής του:

"... Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν θα δεχόταν ποτέ να βλέπει συναδέλφους του μουσικούς σε αυτή την απελπιστική κατάσταση"!



Ο Μίλτος Λογιάδης έγραψε τη δική του ιστορία στα Χρώματα, με φωτεινά, νομίζω, χρώματα. Δεν άντεξε άλλο, και ίσως και πολύ άντεξε...

Ελπίζω πως θα ξαναβρεί τον δρόμο του προς την δημιουργία γιατί δεν του λείπει η αξιοσύνη.

Και τι φοβερό, αγαπητοί συνοδίτες! Παραιτούνται από φιλότιμο οι μουσικοί, που δεν φταίνε κιόλας, αλλά όχι οι πολιτικοί, οι οποίοι είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι για τα πάσης φύσεως χάλια μας!

Οι φωτογραφίες είναι από το πρόγραμμα εκείνης της βραδιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails