Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ο ΣΩΦΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β'


amen.gr


Σήμερα, ημέρα γενικής απεργίας λόγω του μεσοπρόθεσμου, άγει τα ονομαστήριά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος (μνήμη Αγίου Ιερωνύμου).
Ο Αρχιεπίσκοπος από την αρχή της αρχιεπισκοπίας του δεν έδωσε καμία έμφαση στα ονομαστήριά του, κρατώντας την εκ διαμέτρου αντίθετη στάση από τον προκάτοχό του με τα πολυαρχιερατικά συλλείτουργα. Πέρυσι χοροστάτησε μόνο στον Εσπερινό της εορτής του στην Αγία Ειρήνη Αιόλου. Φέτος, και ενώ – όπως κυκλοφόρησε – ετοιμαζόταν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να τον εορτάσει (αφού εκείνος χρειάζεται ξεκούραση λόγω του πρόσφατου ατυχήματος στο πόδι του), ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακοίνωσε ότι δεν θα εορτάσει, ούτε θα δεχθεί ευχές, παρά μόνο θα εκκλησιασθεί στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέου της Αρχιεπισκοπής.
Κι αυτό την ίδια ώρα που αρκετοί αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος γιορτάζουν πανηγυρικά τα ονομαστήριά τους, με “πολυαρχιερατικά” συλλείτουργα και άλλες “εκδηλώσεις”. Και δεν κατανοούν πως στον καιρό της κρίσης είναι προκλητικό να γιορτάζεις πομπωδώς τα ονομαστήριά σου, αγνοώντας την ζοφερή περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αφήνω το ζήτημα τυπικού που εγείρεται από αυτά τα τελείως αυθαίρετα συλλείτουργα, για τα οποία είχαμε γράψει και πέρυσι εδώ.
Κι αν κανείς πει ότι ο Πατριάρχης γιορτάζει πανηγυρικά τα ονομαστήριά του, νομίζω πως ο κάθε καλοπροαίρετος θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν του ότι εν πάσει περιπτώσει πρόκειται για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ότι δεν γίνεται πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και ότι κανείς ιεράρχης του Θρόνου δεν γιορτάζει επίσημα τα ονομαστήριά του. Έτσι, μένουν μόνο τα ονομαστήρια του Πρώτου, που παίρνουν και ένα συμβολικό χαρακτήρα.
Τιμή και δόξα, λοιπόν, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος έχει επιλέξει συνειδητά να είναι ουσιαστικός, διόλου βερμπαλιστής και καθόλου επιδειξιομανής. Τιμή και δόξα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που κωφεύει στις ανόητες κραυγές αυτών που “πονάνε την Εκκλησία” - περισσότερο απ΄ αυτόν! - και που ζητούν να κηρύξει η Εκκλησία πόλεμο στην Πολιτεία αυτή την δύσκολη ώρα λες και θα βγει κάτι.
Ο Αρχιεπίσκοπος έχει επιλέξει τη νηφαλιότητα και τη σοβαρότητα. Πολλά τα έτη του!

Π.Α.Α.

13 σχόλια:

Haris Andreopoulos είπε...

Ad multos annos!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την ανάδειξη του θέματος.

Έλεος πιά !!!
Αναρωτιέμαι θα μπορούσε ένας από τους ούτω εορταζομένους να δώσει μια εξήγηση, μια αιτιολογία των συμβαινόντων ;;

Ανώνυμος είπε...

Κυριε ελεησον!!!
Βρε Τακη από πότε η ανικανότητα και η ασχετοσύνη εγιναν νηφαλιότητα κια σοβαρότητα;;;;
Ελα σοβαρέψου σε παρακαλώ...
Μπα σε καλό σου!!!

π. Ν.Σ. είπε...

Παναγιώτη έτη πολλά και ευλογημένα στον αρχιεπίσκοπο μας...

Δεν θα τα βάλω με τον Μακαριώτατο... αλλά επιτέλους ας πει κάτι η Σύνοδος, γιατί είναι απούσα από παντού;;;

Ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος, ο Ιγνάτιος, ο Φώτιος πέρα από τα επαναστατικά "κοινωνικά" τους κηρύγματα, καλούσαν τον κόσμο σε μετάνοια, σε νηστείες, σε λειτουργικές συνάξεις.... που είναι αυτά;;; ...μήπως φαίνεται πως μόνο όταν μας πονέσει η τσέπη μας θα ξυπνήσουμε... τότε θα είναι αργά!!!

ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ...μὴ πλανᾶσθε, ΘΕΟΣ ΟΥ ΜΥΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ!!! ὁ γὰρ ἐὰν σπείρῃ ἄνθρωπος τοῦτο καὶ θερίσει...

π. Ν.Σ. είπε...

Βαρυσήμαντο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Η Ιερά Σύνοδος παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις που συντελούνται στο εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι και οι οποίες καταπονούν τον Ελληνικό Λαό. Αυτή την ώρα της ευθύνης, η Ιερά Σύνοδος αισθάνεται την υποχρέωση να απευθυνθεί με πατρική αγάπη προς τον Ελληνικό Λαό για να τονίσει και υπογραμμίσει ότι

http://amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=6004

Ανώνυμος είπε...

πολυ γλειψιμο στον μακαριωτατο βλεπω! μηπως θα σε παρει για συμβουλο΄;

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ !
ΕΥΓΕ ΤΟΥ !

Ανώνυμος είπε...

Όλοι όσοι βιάζονται να κατηγορήσουν τον Αρχιεπίσκοπο για αφωνία, τι έχουν να πουν τώρα με το μπάχαλο που γίνεται στα κόμματα;
Μήπως τελικά πρέπει να παραδεχθούν ότι, ο Μακαριώτατος προλαβαίνει τις εξελίξεις, με την σύνεση και την σοφία που τον διακρίνει;
Φαντάζεσθε τι θα λεγόταν τώρα αν είχε εμπλακεί με οποιοδήποτε λόγο του, στα πολιτικά δρώμενα;
Ας είναι πιο συγκρατημένοι όλοι αυτοί που τρέχουν κάθε φορά να επικρίνουν τους εκκλησιαστικούς ηγέτες, με τόση ελαφρότητα. Μην ξεχνούν την σοφή παροιμία που λέει: "Όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος." Εκτός κι αν ορέγονται κάποιοι τη θέση του νοικοκύρη!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ και η αφωνία του !

Ανώνυμος είπε...

Αισχος.
Ο σωστος Αρχιεπισκοπος στην σωστη ωρα!!!!
Μπουταρης-Καμινης-Παπανδρεου-Ιερωνυμος θα μεινουν στην ιστορια ως προδοτες(ο καθενας με τον τροπο του φυσικα)!
Περαστικα σε ολους εδω μεσα που υποστηριζετε τον πιο ΑΣΧΕΤΟ και ΑΝΙΚΑΝΟ Αρχιεπισκοπο που γνωρισε η Ελλαδα.
Περαστικα σας.
Αθηναίος Πολίτης.

Ανώνυμος είπε...

Εσείς οι θεούσοι ή θα λιβανίζετε κάποιον ή θα τον φτύνετε. Μέση οδός δεν υπάρχει!

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη ο ανεκδιήγητος Τελεβάντος σε επαινεί για τα όσα έγραψες για ΙΕΡΩΝΥΜΟ σε σχέση με τους ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ που τον εγκωμιάζουν σαν ΑΠΑΘΗ!!! Πολλά γέλια!!!
http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2011/06/blog-post_9208.html

Ανώνυμος είπε...

Λογόκρινες και καποιον κακομοίρη κι αυτός ο καημενος πήγε στην ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ για να σε βρίσει!!!
Χα,χα!!! Τι γελοία άτομα κυκλοφορούν!!
http://apotixisi.blogspot.com/2011/06/blog-post_9138.html#comments

Related Posts with Thumbnails