Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟΔΗΜΟ ΒΑΛΛΗΝΔΡΑ



Σαν αύριο, Κυριακή των Μυροφόρων, εόρταζε τα ονομαστήριά του ο μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος.
Στη μνήμη του, λοιπόν, παραθέτουμε μια ακόμα ζωντανή ηχογράφησή του, από το κανάλι μας στο youtube. Πρόκειται για το Ευαγγέλιο του Εσπερινού του Πάσχα (της Αγάπης), το οποίο εκφωνούσε εμμελώς, αλλά με ένα μοναδικό δικό του τρόπο, κάθε χρόνο από το Σύνθρονο του Ι. Ναού του Πολιούχου των Πατρών Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ.ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΟΙΔΙΜΕ ΙΕΡΑΡΧΑ ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλε Γέροντά μας, δεν σε ξεχνούμε ποτέ.Δυστυχώς εκεί που κρεμάγανε τα παλληκάρια τα άρματα,κρεμάνε οι γύφτοι τα νταούλια.
Ο Θεός ας αναπαύει την ευγενή ψυχή σου.
Ποιός ξέρει άραγε, ο Θεός εκεί που βρίσκεσαι, μπορεί να σε ακούει πλέον από κοντά.

Ανώνυμος είπε...

ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ, ΗΜΩΝ ΔΕ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΟΥ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!!!

Ανώνυμος είπε...

Ως τυγχάνει γνωστόν ο αείμνηστος Μέγας των Πατρών Μητροπολίτης Νικόδημος(+2008), ο Βαλληνδράς, υπήρξε και υμνογράφος ού ο τυχών, συνθέτης, ποιητής και μελοποιός πλήθους ασματικών ακολουθιών και μεμονωμένων πάσης φύσεως τροπαρίων, προς λειτουργικήν χρήσιν, μεταξύ δε αυτών και συνθέτης ειδικού "απολυτικίου" τροπαρίου διά τον σήμερον, ταις Μυροφόροις γυναιξί και Ιωσήφ τω από Αριμαθαίας, συνεορταζόμενον Αγ.Νικόδημον, τον από Φαρισαίων, τον "νυκτερινόν" ονομασθένα μαθητήν του Χριστού. Ο διάλογός του μετά του Χριστού κατεγράφη από τον, σήμερον-8η Μαίου- επίσης εορταζόμενον, Θεολόγον Ευαγγελιστήν, αναφέρεται δε εις την "άνωθεν αναγέννησιν του ανθρώπου διά της επιπνοίας του Αγ. Πνεύματος". Το προς τιμήν του Αγ.Νικοδήμου απολυτίκιον, υπό Πατρών Νικοδήμου ποιηθέν, περιέχεται εν υποσημειώσει εις το εν χρήσει Τυπικόν της Εκκλ.της Ελλάδος, ήδη από πολλών ετών. ΑΤΥΧΩΣ εις την έκδοσιν του Τυπικού, τα 2 τελευταία έτη-τρέχον και 2010- σελ.208&193 αντιστοίχως, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΟΥ, του +Πατρών Νικοδήμου..... Και ευλόγως διερωτάται κανείς... προς τι η παράβλεψις αύτη; απλή αβλεψία;.....;;;;...!!!
Εν πάση περιπτώσει, ως θα έλεγεν και ο μακαριστός Πατρών Νικόδημος, παραθέτομεν ώδε το εν λόγω απολυτίκιον, εις μνήμην του ποιητού του, ο οποίος κατά την σήμερον, Κυριακήν των Μυροφόρων, ήγε τα ονομαστήρια αυτού:
Ήχος δ΄. Κανόνα πίστεως.
"Χριστόν τον Κύριον, εν νυκτί επεσκέψατο. Aναγέννησιν άνωθεν εκδιδαχθείς εμαθήτευσεν ως κεκρυμένος απόστολος. Ευθαρσώς διεφώνει προς Φαρισαίους και Γραμματείς τον Σωτήρα διώκοντας. Ον νεκρόν καθείλεν εκ του σταυρού μύρα τη ταφή ενεγκών, Νικόδημος ο ένθερμος"
Είη η μνήμη του +Πατρών Νικοδήμου αιωνία και άληκτος!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ Ο ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΗΤΑΝ ΗΡΕΜΟΣ, ΔΕΝ ΕΔΙΩΞΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΑΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕ ΤΟΥΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ,ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΕΣ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΝ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΦΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ΦΡΑΣΕΩΣ "εωράκαμεν τον Κύριον". ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΕΡΙΤΕΧΝΟ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ, ΠΟΥ ΟΝΤΑΣ ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ, ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΝΑ ΦΩΝΑΞΕΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ "εωρακαμεν τον Κυριον".
ΜΗΝ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟ Ο ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΒΑΛΛΗΝΔΡΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΤΕΛΕΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ Ή ΨΑΛΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΒΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΑΜΑΤΑ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ Ε Π Ι Σ Κ Ο Π Ο Σ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

EMENA OTAN HMOYN ANERGOS,MOY PLHRONE TO NOIKI.H APANTHSH STOYS SYKOFANTES TOY.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΟ ΝΟΙΚΙ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ... ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΜΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΦΑΚΕΛΛΟ ΠΑΝΤΟΤΕ, ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΗ ΕΥΓΕΝΕΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Καθυστερημένα διάβασα το σχόλιο και
άκουσα το ευαγγέλιο.Ενώνω κι εγώ μετά των λοιπών σχολιαστών την ευχή μου:ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ! Τον είχα γνωρίσει από κοντά!Συγχωρήστε με όμως γατί γέλασα βροντερά με το σχόλιο "περί νταουλιών"..!!ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!!!ΑΣ ΟΨΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ,
ΌΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΕΥΡΊΣΚΟΝΤΑΙ!!

Related Posts with Thumbnails