Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΑΤΣΑΤΙΑΝΗ 88 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...


Στρατής Μπαλάσκας

Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ Ν. Λέσβου

Κι αν ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, ο Ιωάννης ο Θεολόγος, χάρηκε το Σάββατο το πρωί που είδε πολλούς Ρωμιούς να προσεύχονται στην αρχαία ερειπωμένη εκκλησιά του στην Έφεσο, χαρές να δείτε η Παναγιά που το απόγευμα της ίδιας μέρας είδε στην εκκλησιά της στα Αλάτσατα να προσεύχονται μουσουλμάνοι κι ύστερα χριστιανοί ειρηνικά. Στο δικό της το ναό, που λαμπερός ξανά όπως πριν 90 χρόνια δέχθηκε μέσα στα ντουβάρια του την πραγματοποίηση ενός θαύματος. Αυτού της Συνύπαρξης των λαών. Κι ήταν εκεί το περασμένο Σάββατο παρόντες σε αυτό το θαύμα πολλοί. Παρών κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Πατριάρχης της Ειρήνης, που ξαναχτυπά τις καμπάνες και ξανανοίγει τις πόρτες στις ρημαγμένες εκκλησιές της Μικρασίας…
Στα Αλάτσατα
Ο χότζας το Σάββατο το απόγευμα κάλεσε τους πιστούς μουσουλμάνους της πόλης να προσέλθουν στο τζαμί τους για την καθιερωμένη απογευματινή προσευχή. Κι ήχησε καθόλου διχαστική η μουσουλμανική ιαχή «ένας είναι ο θεός». Ένας είναι… Για ετούτο και μόλις τέλειωσε το ναμάζι των Τούρκων, «φως ιλαρό» έλαμψε κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον Εσπερινό στο ναό της Παναγίας της Αλατσατιανής, 88 χρόνια και επτά μήνες μετά την τελευταία λειτουργία εκείνον τον άγριο Σεπτέμβρη της φυλής, το 1922.
Και μίλησε ο Πατριάρχης στους απογόνους των Αλατσατιανών που είχαν μαζευτεί στην ονομαστή τους εκκλησιά απ’ όλα τα άκρη της Ελλάδας. Και τους είπε για τις χαρές της Ειρήνης, τα όσα μπορεί να κατορθωθούν στις μέρες της ειρήνης. Αλλά και για όσους ειρηνοποιούς μπόρεσαν σε δύσκολες ώρες να δουλέψουν ώστε να γίνει κατορθωτό το «θαύμα» της λειτουργίας στην εκκλησιά. Αλλά και η ανακαίνιση της εκκλησιάς αυτής, που σε λίγο καιρό και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του μικρού τζαμιού του Χατζή Μεμίς Αγά του 18ου αιώνα, στις νότιες ακρινές συνοικίες των Αλατσάτων, θα λειτουργεί αποκλειστικά ως ιστορικό μνημείο ενώ θα παραχωρείται όποτε ζητηθεί για λατρευτική χριστιανική χρήση.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails