Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΟΧΑΡΑ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ


ΕΙΜΑΙ ΤΟΥ ΟΛΙΓΟΥ και του ακριβούς. Δεν υπήρξα ποτέ του τρίτου προσώπου. Τρέφομαι από το δ υ σ και το ε υ που κατά περίσταση προσφέρω. Αρνούμαι όμως τροφή στους χορτάτους που ζητούν ολοένα κι άλλη, κι άλλη πείνα. Θα 'τανε σα να επεδίωκα να ιδιοποιηθώ τα ίδια μου τα υπάρχοντα. Κατά τα άλλα, συχνάζω εκεί όπου κάθε θολούρα, ως κι ο καπνός του τσιγάρου μου ακόμη εξουδετερώνεται απ’ το θαλασσάκι που φυλάγει καλού-κακού για χάρη μου στο βορειοδυτικό της ντουλαπάκι η Παναγιά η Παντοχαρά.

Αυτά λέει ο Οδυσσέας Ελύτης στον Κήπο με τις αυταπάτες. Κι ακόμα λέει εκεί κάπου παρακάτω Έρχομαι ...στην Παρθένο της Σικίνου πριν να υπάρξει...

Και η είδηση που διαβάζω για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν για το Έτος Ελύτη (το 2011) μας λέει πως το ερχόμενο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν τα θυρανοίξια μιας μικρής εκκλησίας στη Σίκινο, επιθυμία και αφιέρωμα του ποιητή στην Παναγία Παντοχαρά!

Η Παναγία η Πάντων Χαρά είναι, απ' όσο ξέρω, η εφέστιος εικόνα της Μονής των Στροφάδων και σήμερα φυλάσσεται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλεως Ζακύνθου. Νομίζω πως αυτή είναι η πιο γνωστή εικόνα της Παναγίας Παντοχαράς.
Ο Ελύτης που γνώριζε και τη Ζάκυνθο πολύ καλά, ενώνει Ιόνιο και Αιγαίο με την Παντοχαρά, την οποία την θέλει τώρα στη Σίκινο.

Αλλά στο θέμα θα επανέλθω με περισσότερα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails