Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Μαρτίου ο Συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης πραγματοποίησε επίσκεψη-προσκύνημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του θεολόγο-βυζαντινολόγο Μαρία Νάνου. Το απόγευμα του Σαββάτου, μετά τον εσπερινό, είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, στην οποία παραβρέθηκε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης (Ζηζιούλας), Μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου την τρέχουσα περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δρ Καλαϊτζίδης εξέφρασε στον Παναγιώτατο τη συγκίνηση και τη χαρά του που επισκέπτεται εκ νέου την έμπλεο συμβολισμών και ιστορίας έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην βασιλίδα των Πόλεων, απ’ όπου εκπορεύονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες σε διορθόδοξο, διαχριστιανικό και διαθρησκειακό επίπεδο.

Ενημέρωσε τον Παναγιώτατο για τις δραστηριότητες της Ακαδημίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και για τις εκδηλώσεις και τα συνέδρια που προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ του επέδωσε και τους τελευταίους καρπούς του εκδοτικού προγράμματος της Ακαδημίας. Ο Δρ Καλαϊτζίδης ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το ενδιαφέρον με το οποίο παρακολουθεί το καινοτόμο εγχείρημα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, ενώ δεν παράλειψε να του μεταφέρει και τα σεβάσματα και τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και των συνεργατών της Ακαδημίας.

Την Κυριακή της Τυρινής το πρωί, ο Δρ Καλαϊτζίδης με τη σύζυγό του συμμετείχαν στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και στο μνημόσυνο του «εξόριστου» Πατριάρχη Κωνσταντίνου του Στ΄, ενώ με συγκίνηση παρακολούθησαν την εναπόθεση των λειψάνων του αοιδίμου Πατριάρχου στο Πατριαρχικό Κοιμητήριο, στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή. Το μεσημέρι της Κυριακής ο Δρ Καλαϊτζίδης παρακάθισε στην Πατριαρχική τράπεζα, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε τον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό (της συγχωρήσεως) στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Η επίσκεψη αυτή του Δρος Καλαϊτζίδη στο Φανάρι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κύκλο επαφών και συναντήσεων του Συντονιστή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών με εκκλησιαστικούς και ακαδημαϊκούς φορείς που ξεκίνησε πρόσφατα (Η.Π.Α., Ιταλία, Ελβετία, Συρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γαλλία, κ. ά.), και που σκοπό είχε να συσφίξει περαιτέρω τις σχέσεις της Ακαδημίας με θεολογικά ιδρύματα και ινστιτούτα του εξωτερικού, καθώς και να ενημερώσει για το έργο της Ακαδημίας και για τις πρωτοβουλίες που αυτή αναλαμβάνει. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτό ο Δρ Καλαϊτζίδης δίδαξε κατά το χειμερινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους ως επισκέπτης καθηγητής στον μεταπτυχιακό κύκλο (Master) του γνωστού για τη διορθόδοξη αναγνώρισή του Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, όπου και είχε πολλαπλές επαφές με τον Κοσμήτορα π. Νικόλαο Cernokrac και πολλούς άλλους καθηγητές του Ινστιτούτου.

Δείτε και άλλες φωτογραφίες στο Φως Φαναρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails