Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

amen.gr

Μια πραγματικά χορταστική έκδοση με κείμενα για την Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για την ομώνυμη έκδοση που κυκλοφόρησε πρόσφατα (Εκδόσεις Καστανιώτη, Δεκέμβριος 2010) και επιμελήθηκε ο γνωστός συγγραφέας και συνεκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού η λέξη Θανάσης Θ. Νιάρχος και στην οποία περιλαμβάνονται κείμενα σπουδαίων συγγραφέων (Η. Βενέζη, Γ. Βιζυηνού, Μ. Καραγάτση, Γ. Σεφέρη, Α. Καρκαβίτσα, Κ. Σβολόπουλου), παλαιότερα δημοσιεύματα από τον ελληνικό τύπο (Δ. Γκιώνη, Α. Τερζάκη, Π. Παλαιολόγου) αλλά και κάποια κείμενα που γράφτηκαν ειδικά γι' αυτήν τη συλλογή από τους Κ. Ακρίβο, Χ. Σ. Ζερεφό, Α. Φασιανό, Β. Χρόνη, Φ. Πατρικαλάκη. Τον πλήρη κατάλογο των συγγραφέων δείτε εδώ.
Τον πρόλογο γράφει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ την έρευνα έκανε η Ελενα Τσαγκαράκη. Για τους λάτρεις της Πόλης αυτός ο τόμος είναι ένα σπουδαίο εγχειρίδιο.
Στον πρόλογο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου είχε αναφερθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομιλία του στο Νιχώρι του Βοσπόρου πριν ένα μήνα (19-12-2010). Είχε πει ο Πατριάρχης πως ο Αρχιεπίσκοπος “... λέγει πολλά όμορφα πράγματα στον πρόλογό του, όμορφα, βαθειά και όχι τετριμμένα πράγματα για την Κωνσταντινούπολη, για τη Μεγάλη Εκκλησία, για το Πατριαρχείο μας και την παράδοση την οποία αυτό ενσαρκώνει και συνεχίζει. Αυτή η παράδοσις, λέγει, μπορεί να ανοίξει προοπτικές για το μέλλον της. Γι΄αυτό και χαρακτηρίζει την Κωνσταντινούπολη ως πόλη του μέλλοντος. Λέγει ότι η Κωνσταντινούπολη δεν έχει μόνον παρελθόν, δεν έχει μόνον Ιστορία, δεν έχει μόνον παρόν αλλά έχει και μέλλον και είναι η πόλη του μέλλοντος”.
Ο Αρχιεπίσκοπος πράγματι τονίζει στον πρόλογό του ότι “Η Κωνσταντινούπολη, χάρη στην παράδοση που διασώζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει όλες τις προϋποθέσεις να δώσει το όραμα σε έναν κόσμο που καταρρέει... Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Πόλη είναι ταυτισμένη με τον Χριστιανισμό και την Ρωμιοσύνη. Αυτές οι δυο κατηγορίες συνιστούν κυρίως την ταυτότητά της. Η κατάκτηση το 1453 από το Ισλάμ, όχι μόνο δεν κατάφερε να εξαφανίσει αυτή την πραγματικότητα, αλλά απεναντίας το Ισλάμ φιλοξενήθηκε σε μεγάλο βαθμό από αυτή την πραγματικότητα”.
Και αλλού ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τονίζει: “Η ίδια η Πόλη έγινε ένα αξεπέραστο σημαίνον. Αυτό αξίζει να μην το λησμονούμε κυρίως εμείς οι Νεοέλληνες που, μετά την ανεξαρτησία, ξένα και ντόπια συμφέροντα μας συνέδεσαν μονομερώς μόνο με την αρχαία Ελλάδα ξεχνώντας, όπως λέγει ο Καβάφης, τον ένδοξό μας Βυζαντινισμό, με αποτέλεσμα να ζούμε πολλοί σε μια μεγάλη σύγχυση αναφορικά με την ταυτότητά μας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails